Energie besparen voor bedrijven

Energie besparen voor bedrijven

Energie besparen voor bedrijven

Energiekosten vormen vaak een behoorlijk deel van de totale kosten voor jouw bedrijf, vooral als jullie veel energie verbruiken. Zelfs kleine stappen om energie te besparen kunnen echter van grote waarde zijn, vooral voor bedrijven met een gemiddeld energieverbruik.

Bekijk in dit artikel welke wettelijke verplichtingen er zijn hoe je inzicht krijgt in je energieverbruik. Ook wordt besproken wat de overheid doet om energiebesparing onder bedrijven te stimuleren.

 

Energie besparen – Hoe krijg ik lagere energiekosten voor mijn onderneming?

Als je goed inzicht hebt in jullie verbruik, is besparen al een stuk gemakkelijker. Want als je weet wat de energieslurpers zijn en hoe je dit kunt oplossen, dan kun je doelgericht aan de slag. Met een energiemonitor kun je jullie verbruik in kaart brengen en zie je direct waar je kunt besparen. Dit levert een energiebesparing van gemiddeld 19%! 

Eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijke interface

Ons energiemanagementsysteem is ontworpen voor jouw gemak. De installatie is eenvoudig, vereist geen technische kennis, en je kunt meteen beginnen met het optimaliseren van jullie energieverbruik. Onze intuïtieve interface maakt het makkelijk om energiegegevens te bekijken, trends te analyseren en persoonlijke aanbevelingen te ontvangen.

De energiebesparingsplicht en Wet Milieubeheer

Om het besparen van energie verder te stimuleren heeft het kabinet de energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen op 1 juli 2023 aangescherpt. Daarmee vallen meer maatregelen en meer bedrijven en instellingen onder de plicht om het energieverbruik waar mogelijk te verlagen of te verduurzamen.

 

De regelgeving rond energiebesparing wordt dus steeds strenger. Tegen 2030 is het doel om de CO2-uitstoot met 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Deze veranderingen hebben directe gevolgen voor jouw bedrijf. De Wet Milieubeheer is in het leven geroepen om het milieu te beschermen. Als jouw bedrijf veel energie verbruikt, is de kans groot dat je onder het Activiteitenbesluit milieubeheer valt en dus verplicht bent om actief energie te besparen. Maar aan welke eisen moet je precies voldoen?

 

Energie besparen voor bedrijven – ben ik dat verplicht?

Om bij te dragen aan de Europese klimaatdoelstellingen is het belangrijk dat ook jouw organisatie zich inzet voor energiebesparing. Door gebruik te maken van de Wetchecker krijg je een overzicht van welke verplichtingen jullie hebben op het gebied van energiebesparing en hoe je hierover moet rapporteren aan de overheid.

Voldoet jouw bedrijf al aan de milieuwetgeving? Doe de wetchecker van de Rijksoverheid.

Erkende energiebesparende maatregelen

Om bedrijven en instellingen te helpen met het voldoen aan de energiebesparings- en informatieplicht is de Erkende Maatregelenlijst, oftewel de EML, voor energiebesparing opgesteld. In een wereld die streeft naar 55% minder CO2-uitstoot tegen 2030, is de Erkende Maatregelenlijst een handig hulpmiddel voor bedrijven in Nederland.

In onze blog “Erkende Maatregelen Lijst Energiebesparing – welke stappen kun je nemen?“  lees je precies wat het is en hoe deze lijst je kan helpen om te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Ook kun je door de eventuele energiebesparing kosten besparen. Een win-win situatie! 

In onderstaand schema kun je zien voor wie de EML geldt en welke verplichtingen er gelden voor energiebesparing.

Erkende_Maatregelenlijst_Voor_wie_geldt_deze

Energie besparen – Subsidies en belastingvoordelen 

De overheid biedt verschillende mogelijkheden om bedrijven te stimuleren energiezuinig te zijn, waaronder subsidies en belastingvoordelen. Met een subsidie voor energiebesparing wordt energie besparen een stuk aantrekkelijker. Er bestaan verschillende regelingen en subsidies die specifiek gericht zijn op het bevorderen van energiebesparing:

1. De energie-investeringsaftrek (EIA): Via deze regeling kunnen bedrijven fiscale voordelen behalen door te investeren in energiebesparende maatregelen of duurzame technologieën.

2. De milieu-investeringsaftrek (MIA): Met de MIA kunnen ondernemers profiteren van fiscale aftrek bij investeringen in milieuvriendelijke producten of technologieën.

3. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): Deze regeling biedt ondernemingen de mogelijkheid om willekeurig afschrijven toe te passen op milieu-investeringen, wat resulteert in een liquiditeits- en rentevoordeel.

4. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Dankzij de ISDE kunnen bedrijven een subsidie ontvangen bij de aanschaf van installaties voor duurzame energieopwekking, zoals zonneboilers of warmtepompen.

Om jullie wegwijs te maken in alle beschikbare financiële ondersteuningen, kun je gebruik maken van de Subsidie- en financieringswijzer van het RVO. Deze wijzer biedt een overzicht van subsidies en financiële mogelijkheden die specifiek passen bij jullie situatie. Je kunt deze tool raadplegen via de volgende link: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering.

Bekijk wat Energiemissie | Trenton voor jouw bedrijf kan doen

Ontdek wat Energiemissie | Trenton voor jouw bedrijf kan doen. Zoals je hebt gezien, zijn er mogelijkheden om aanzienlijk op energiekosten en CO2-uitstoot te besparen. Energiemissie kan helpen bij het realiseren van jullie energiedoelen. Ons team staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden en persoonlijk advies te bieden. We streven naar transparantie en duidelijkheid, dus er zijn geen verborgen kosten of verrassingen.

Related Post