Energiemonitoring; waarom ‘moeten’ vooral ‘willen’ zou moeten zijn!

Energiebeheer en energiemanagement klinken misschien  als gesneden koek, maar bij de meeste bedrijven en overheden is het gewoon een zware dobber. Zonder het te weten eigenlijk een grote kluif en in meer dan 60% van de gevallen zelfs een vette kluif, waarmee genoeg te behalen is.

We hebben te maken met wet- en regelgeving. Vaak wordt het dan een kunstje die we doen om aan deze verplichtingen te voldoen. Toch gebeurd het dan in meer dan 85% van de gevallen dat die ondernemers en overheden erachter komen dat er best wat te halen is aan besparingen (verbruik, fiscaal, tijdsbesteding, etc.). Zeker als zij worden bijgestaan door een autoriteit op het vakgebied van energiemonitoring, energiebeheer en energiemanagement.

Bij organisaties ligt (begrijpelijk) de primaire focus niet op energiebeheer en energiemanagement. Vaak wordt dit dan ook belegd bij één of twee personen, terwijl de inhoudsvlakken zeer divers zijn. Technisch, administratief, financieel, wetgeving, subsidies, belastingen, inkoop, etc.

Als organisaties door energiespecialisten geholpen worden, dan zie je bij meer dan de helft dat er ook daadwerkelijk behoefte is aan hulp. Alleen al het besluiten om een analyse te laten uitvoeren op de totale scope is veelal een juiste. Je weet dan op welke onderdelen het goed gaat, waar invulling nodig is, maar ook waar besparingen realistisch zijn. En iedereen moet zich beseffen; haal je nu een besparing, dan is die er volgend jaar ook!

In meer dan 50% van de gevallen kost de Energiemonitor per saldo eigenlijk niets. Deze investering wordt ruimschoots terugverdiend met de behaalde besparingen vanuit instellingen, inkoop, belastingen, noem maar op. Wil jij weten welke onderdelen relevant zijn en of een analyse zinvol kan zijn, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Iedere organisatie is anders, dit betekent dat de ene organisatie wel een jurist in huis heeft, maar bijvoorbeeld geen fiscalist, maar weer wel een administrateur. Dit geldt ook voor energiebeheer. Jouw organisatie heeft een energiebeheerder of energiecoordinator nodig met kennis en kunde waarbij ongeveer 80% wordt afgedekt. De rest kun je extern verwerven.

Energiemissie leidt ook mensen op. Wij begeleiden en zorgen ervoor dat medewerkers worden meegenomen en zelfstandig deelgebieden op het gebied van energiebeheer kunnen uitvoeren. De overige specifieke zaken kunt u dan elders beleggen, bij een autoriteit op dit vakgebied.

Ervaring heeft ons geleerd dat het uitvoeren van een (verplicht) kunstje veel meer oplevert met de juiste kennis, kunde en focus! Energiemonitoring, energiebeheer en energiemanagement moet je niet ‘moeten’, maar ‘willen’. En als je niet helemaal weet hoe, gaan wij je hierbij helpen.

Related Post