energieplannen nieuw kabinet 2024

De belangrijkste wijzigingen in de energieplannen van het nieuwe kabinet

energieplannen nieuw kabinet 2024

Na bijna een half jaar onderhandelen presenteerden de partijen PVV, NSC, VVD en BBB op 16 mei 2024 hun hoofdlijnenakkoord met de titel ‘Hoop, lef en trots’. De energieplannen van het nieuwe kabinet 2024 brengen naar verwachting grote veranderingen met zich mee voor Nederland. Ook met het oog op de energietransitie en zakelijk energiebeheer. In dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste wijzigingen en wat deze betekenen voor ondernemend Nederland.

Verlaging van de energiebelasting op gas

Een van de opvallende punten van de energieplannen van het nieuwe kabinet 2024 is de verlaging van de energiebelasting op gas. Deze wordt met 2,82 cent per kuub verlaagd. Dit klinkt als goed nieuws, maar laten we eens kijken naar de details.

Energieplannen nieuw kabinet 2024 – Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Hoewel deze verlaging klinkt als een meevaller, is het eigenlijk een kleine demping van de eerder gestegen belasting. Voor een gasverbruik van 1500 m3 per jaar betekent dit een jaarlijkse lastenverlichting van ongeveer €51. Dit is niet enorm, maar elke besparing telt!

Voorbeeld: Een gemeente met een aanzienlijk gasverbruik, bijvoorbeeld voor verwarming van openbare gebouwen, kunnen deze besparingen snel oplopen.

Energiebelasting Gas

Benieuwd naar andere belastingvoordelen en subsidies bekijk ook onze blog met tips over ‘Energie besparen voor bedrijven’.

Afschaffing van de salderingsregeling in 2027

Tijd om actie te ondernemen!

Een van de meest besproken veranderingen van het nieuwe kabinet 2024 is de volledige afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027. Met deze maatregel verwacht het kabinet jaarlijks €720 miljoen besparen.

Energieplannen nieuw kabinet 2024 – Wat betekent dit voor zonnepaneelbezitters?

Zonnepaneelbezitters kunnen nog tweeënhalf jaar gebruik maken van de salderingsregeling. Het is nu belangrijk om na te denken over alternatieven zoals energieopslag of aanpassingen in het energieverbruik om opgewekte zonne-energie efficiënter te gebruiken.

Afschaffing van de salderingsregeling in 2027

Geen verplichte warmtepomp per 2026

Er wordt een streep gezet door de aangekondigde verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van een cv-ketel een hybride warmtepomp te installeren. Lees alles over deze wetswijziging op de site van de RVO: ‘Warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel‘. Dit biedt ondernemers meer flexibiliteit bij het kiezen van duurzame verwarmingsopties.

Wat zijn de mogelijkheden?

Deze wijziging geeft ruimte om andere duurzame verwarmingsopties te overwegen die beter passen bij specifieke situaties in jouw gebouwenbestand. Denk bijvoorbeeld aan volledig elektrische warmtepompen of aansluiting op een warmtenet.

Voorbeeld: Voor een woningcorporatie kan dit betekenen dat men flexibel kan inspelen op de technische mogelijkheden en financiële haalbaarheid per project.

Geen verplichte warmtepomp per 2026

Energie-onafhankelijkheid en duurzame productie 

Het nieuwe kabinet streeft naar meer energie-onafhankelijkheid. Dit betekent meer inzet op eigen duurzame energieproductie en minder afhankelijkheid van buitenlandse energiebronnen.

Wat kan jouw bedrijf doen?

Kies voor lokale energieprojecten of stap over op bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie of biogasinstallaties. Zo draag je bij aan een beter milieu en ben je minder afhankelijk van energiebronnen vanuit het buitenland.

Voorbeeld: Een bedrijf kan investeren in een zonnepark op eigen terrein en of samenwerking zoeken met lokale energiecoöperaties om duurzame energie op te wekken.

Energieplannen nieuw kabinet 2024 – Gaswinning en Noordzee

De gaswinning op de Noordzee wordt opgeschaald nu er geen gebruik meer wordt gemaakt van het Gronings gas. Dit zorgt voor meer stabiliteit in de gasvoorziening.

Wat betekent dit voor jullie energiebeheer?

Langetermijncontracten voor gas kunnen stabiliteit bieden in je energiekosten en leveringszekerheid. Dit is vooral belangrijk voor organisaties die nog niet volledig zijn overgestapt op duurzame alternatieven.

Voorbeeld: Gemeenten kunnen langetermijncontracten overwegen om fluctuaties in de gasprijzen beter op te vangen.

Stoppen met subsidies op elektrisch rijden

Vanaf 2025 worden alle subsidies op elektrisch rijden opgeheven. Wel blijft de korting van 40 procent op de motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto’s in de periode 2026-2028.

Hoe bereid jij je voor?

Overweeg investeringen in elektrische voertuigen nu de subsidies verdwijnen. Profiteer nog van de belastingkorting om kosten te besparen.

Voorbeeld: Een bedrijf kan haar wagenpark verduurzamen door nu elektrische voertuigen aan te schaffen en zo te profiteren van de belastingkorting.

Stoppen met subsidies op elektrisch rijden

Financiële ondersteuning voor warmtenetgebruikers

De middelen die vrijkomen door de aangekondigde wijzigingen worden deels gebruikt om mensen te helpen die vanwege aansluiting op een warmtenet hogere energiekosten hebben. Dit is vooral relevant voor woningcorporaties en gemeenten met warmtenetprojecten. In Nederland zijn ruim een half miljoen huishoudens in voornamelijk de grotere steden aangesloten op het warmtenet. De verwachting is dat dit aantal in 2030 tot een 1,2 miljoen gestegen is. (Bron TNO)

Wat kun jij doen?

Gebruik deze steun om bewoners met warmtenetaansluitingen te ondersteunen en de hogere kosten te compenseren.

Voorbeeld: Een woningcorporatie kan extra financiële ondersteuning bieden aan huurders die zijn aangesloten op een warmtenet, om zo de woonlasten betaalbaar te houden.

Investeringen in groene waterstof

Het Klimaatfonds wordt ingezet voor investeringen in groene waterstof. Indien nodig kan blauwe waterstof als tussenstap worden gebruikt. Laten we eerst uitleggen wat het Klimaatfonds en wat blauwe en groene waterstof precies zijn.

Wat is het Klimaatfonds?

Het Klimaatfonds is een speciaal fonds van de overheid dat is opgezet om de energietransitie en klimaatmaatregelen te ondersteunen. Het fonds financiert diverse projecten die gericht zijn op het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzame energieoplossingen.

Hoewel er zorgen waren dat het nieuwe kabinet het Klimaatfonds zou schrappen, is dit niet gebeurd. Echter, in het hoofdlijnenakkoord is wel opgenomen dat het budget van het fonds wordt verlaagd met 1,2 miljard euro. Ondanks deze verlaging blijft het Klimaatfonds een belangrijke bron van financiering voor groene energieprojecten.

Wat is groene en blauwe waterstof?

Bij blauwe waterstof haal je H2 uit aardgas en kolen en worden de schadelijke stoffen opgevangen. Deze stoffen worden vervolgens opgeslagen, bijvoorbeeld in lege gasvelden op zee. Groene waterstof is het beste voor het milieu. Hierbij win je H2 uit duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie.

Wat zijn de mogelijkheden?

Groene waterstofprojecten kunnen een innovatieve manier zijn om de energietransitie te versnellen en CO2-uitstoot te verminderen.

Voorbeeld: Een gemeente kan deelnemen aan pilotprojecten voor groene waterstof om zo een voortrekkersrol te vervullen in duurzame energieoplossingen.

Oplossen van netcongestie

Het nieuwe kabinet geeft voorrang aan het oplossen van netcongestie. Dit is essentieel voor een betrouwbare energievoorziening.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Een betere netinfrastructuur zal de betrouwbaarheid van je energielevering verbeteren en toekomstige groei van jouw organisatie ondersteunen.

Voorbeeld: Ondernemers met plannen om uit te breiden kunnen straks profiteren van oplossingen tegen netcongestie. Hier zijn verschillende oplossingen zoals:

  • energie delen met omringde bedrijven
  • nieuwe afspraken met netbeheerders
  • nieuwe vormen van energieopslag

Kernenergie en windmolens op zee

Het nieuwe kabinet blijft inzetten op kernenergie en plaatst windmolens zoveel mogelijk op zee.

Wat kun jij verwachten?

Deze strategieën dragen bij aan een stabielere en duurzamere energievoorziening voor de lange termijn.

Voorbeeld: Gemeenten en woningcorporaties kunnen meewerken aan projecten voor offshore windenergie en zo bijdragen aan een duurzamer Nederland.

Windmolens op zee

Onze visie op de energietransitie

De energietransitie is naast een flinke uitdaging vooral ook een kans om ruimte te geven aan innovatieve plannen. Energiemissie | Trenton zet zich in om samen met ondernemers in Nederland bestaande klimaatdoelen te halen en zelfs te overtreffen.

Met onze software die strategisch energiemanagement mogelijk maakt helpen we organisaties met de transitie naar een groenere toekomst. Samen kunnen we een verschil maken en bijdragen aan een schonere, gezondere planeet voor toekomstige generaties.

We zijn benieuwd naar de concrete plannen van dit kabinet in hun regeerprogramma. Zodra er nieuwe plannen komen die invloed hebben op zakelijk Nederland, houden we je op de hoogte. Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ben je na het lezen nieuwsgierig naar wat Energiemissie te bieden heeft? Neem dan eens een kijkje bij onze softwareoplossingen voor energiemanagement en energiebeheer.

Related Post