X

Gecontracteerd vermogen

Gecontracteerd_Vermogen

Gecontracteerd vermogen: haal er het maximale uit

Stel je dit voor: je werkt bij een grote organisatie en je bent verantwoordelijk voor het energiebeheer. Je hebt gehoord over het gecontracteerd vermogen, maar wat betekent dat eigenlijk? En waarom zou het belangrijk zijn voor jou en de organisatie? In dit artikel gaan we in op dit onderwerp en ontdekken we hoe je het maximale uit het gecontracteerde vermogen kunt halen.

Wat is gecontracteerd vermogen (GTV)? 

Laten we beginnen met de basis. Gecontracteerd vermogen is het maximale elektrische vermogen dat een organisatie op een aansluiting mag afnemen van het elektriciteitsnet. Deze wordt vastgelegd in de ATO (Aansluit en Transport Overeenkomst). Het is als het ware de "limiet" van de hoeveelheid vermogen die je kunt gebruiken voordat er extra kosten in rekening worden gebracht.

De rol van een energiebeheerder

Als verantwoordelijke voor het energiebeheer ben jij de persoon die de overeenkomsten beheert en ervoor zorgt dat je binnen de grenzen van het gecontracteerde vermogen blijft. Dit is waar de uitdaging begint.

Analyseer je bestaande contracten

Bij de netbeheerder heb je een overeenkomst afgesloten voor de maximale hoeveelheid vermogen die ze aan jouw organisatie of op jouw aansluiting kunnen leveren. Dit is wat we noemen "gecontracteerd vermogen" of GTV. Als je een kleinverbruiker bent (tot 3 x 80A), is dit gewoon het maximale technische vermogen dat je kunt gebruiken. Maar voor grotere bedrijven werkt het iets anders.

Bij grootverbruik aansluitingen wil de netbeheerder weten hoeveel vermogen je maximaal (op enig moment) nodig hebt gedurende het jaar. Dit helpt hen om dat vermogen voor jullie te reserveren. Stel je bijvoorbeeld een kantoorgebouw voor dat een tijd geleden is gebouwd en in gebruik is genomen. Toen is berekend hoeveel elektrisch vermogen en gas het object nodig zou hebben. Deze gegevens zijn vastgelegd, en je betaalt maandelijks een vergoeding voor deze gereserveerde capaciteit, ongeacht of je deze daadwerkelijk gebruikt of niet.

➡️ Neem je meer vermogen af dan afgesproken, dan moet je daarvoor extra kosten betalen.

➡️ Neem je minder vermogen af dan betaal je mogelijk te veel.

Kortom, het is belangrijk dat het gecontracteerd vermogen in lijn is met het werkelijk benodigd vermogen, zodat je niet te veel betaald, geen boetes krijg en het netwerk in balans kan blijven.

Gecontracteerd vermogen te hoog of te laag

Waarom is gecontracteerd vermogen belangrijk?

Het wereldwijde energieverbruik stijgt naar verwachting met 50% tussen 2005 en 2030. Meestal blijft een contract voor het vermogen onopgemerkt staan. Zelfs terwijl er in de loop der jaren veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Denk aan een ander gebruik van het gebouw, zoals een nieuwe indeling, een veranderend aantal medewerkers, gebruik van elektrische laadpalen, elektrificatie of de implementatie van energiebesparende maatregelen. Wat er ook veranderd is, de kans is groot dat het gecontracteerde vermogen na verloop van tijd niet meer aansluit bij de huidige behoeften. Dit kan resulteren in onnodig te hoge kosten voor de aansluit & transportdienst die je hebt afgesproken met je netbeheerder.

Dus wanneer het gecontracteerde vermogen niet in lijn is met de werkelijke behoeften, kun je geld besparen. Dit geldt vooral voor organisaties met meerdere grootverbruikaansluitingen, waar de potentiële besparingen jaarlijks aanzienlijk kunnen zijn. Het is handig om af en toe te controleren of het vermogen dat je hebt afgesproken nog steeds gebruikt. Op die manier kun je onnodige kosten vermijden. Het is goed om dit elk jaar te bekijken.

Hoe bereken je het energieprofiel?

Het werkelijke netto energieprofiel van een gebouw is meestal niet 1 op 1 het verbruik van wat je afleest in de hoofdmeter. Hoe bepaal je dan of een gebouw effectief met energie omgaat? Check de video.

Voordelen van effectief gecontracteerd vermogen

KOSTENBESPARING

Nauwkeurige planning van gecontracteerd vermogen stelt bedrijven en instellingen in staat flink te besparen op energierekeningen. Je betaalt alleen voor wat er daadwerkelijk nodig is, zonder onnodige kosten voor overcapaciteit.

DUURZAAMHEID

Efficiënt gebruik van gecontracteerd vermogen draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van een bedrijf of instelling. Dit zorgt weer voor minder verspilling van elektriciteit, wat een lagere ecologische voetafdruk betekent én minder belasting van het milieu.

Tips voor effectief beheer van gecontracteerd vermogen

1. Analyseer je bestaande contracten
Een van de eerste stappen om het maximale uit gecontracteerd vermogen te halen, is het analyseren van de bestaande contracten. "Ik herinner me een situatie waarbij we een oude overeenkomst voor GTV hadden dat niet meer bij onze behoeften paste," zegt Henri, een energiemanager bij een gemeente. "Na grondig onderzoek hebben we een nieuw contract afgesloten dat beter aansloot bij onze energiebehoeften en kosten heeft bespaard. 

2. Verbeter de energie-efficiëntie
Een andere belangrijke stap is het verbeteren van de energie-efficiëntie van je gebouwen en processen. Dit kan variëren van het upgraden van verlichtingssystemen tot het implementeren van geavanceerde HVAC-regelingen. Het doel is om minder energie te gebruiken terwijl je dezelfde comfort en diensten levert.

3. Beheer risico's slim
Ben jij nog steeds verantwoordelijk voor het energiebeheer? Dan moet je ook proactief risico's beheren die van invloed kunnen zijn op het gecontracteerde vermogen. Denk aan onverwachte pieken in energieverbruik, die leiden tot extra kosten. Een goede strategie is om eerst deze pieken te spreiden: zet niet alle apparaten tegelijk aan. En vervolgens kun je alarmsystemen implementeren die jullie waarschuwen wanneer je de drempel van het gecontracteerde vermogen nadert. Dat stelt je in staat om inzicht te krijgen in het energieverbruik en daarop te reageren zodat jullie binnen de grenzen blijven.

4. Duurzaamheid en groene energie
Een groeiende trend in energiebeheer is de overgang naar duurzame en groene energiebronnen. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar kan ook jullie gecontracteerde vermogenspositie versterken. Je kunt denken aan de investering in zonnepanelen waarmee je piekbelasting kunt afvlakken. Een andere optie is het bijplaatsen van een accu waarmee je aan peaksheaving kunt doen. De accu wordt opgeladen als er weinig vermogensvraag is en weer ontladen als er veel vermogensvraag is. Je kunt dan een deel van de energie die jullie nodig hebben zelf produceren zonder de grenzen van het gecontracteerd vermogen te overschrijden.

Conclusie

Gecontracteerd vermogen is essentieel in de energiesector om energiekosten te optimaliseren, duurzamer te opereren en de concurrentiepositie te verbeteren. Nauwkeurige planning en beheer van gecontracteerd vermogen is noodzakelijk in een wereld die steeds meer waarde hecht aan efficiëntie en duurzaamheid. Doe een GTV-check!

GTV-check loont

De organisatie of instelling waar je werkt betaalt maandelijks de energierekening. Maar hoe weet je zeker dat jullie niet te veel betalen? Dit is waar een GTV-check of analyse van pas komt.

Wat is een GTV-check?

Bij een GTV-check vergelijken we het werkelijke vermogen dat je verbruikt met het gecontracteerde vermogen. Klinkt ingewikkeld, nietwaar? Maar eigenlijk is het wat je werkelijk verbruikt en wat je denkt nodig te hebben. Als dit niet synchroon is, ontstaat er een verschil in waarde – en dat kan je geld kosten.

Een praktisch voorbeeld

Laten we dit concreet maken met een voorbeeld. Onlangs hebben we een klant geholpen wiens elektriciteitsaansluiting gecontracteerd was op 583 kW, terwijl ze nooit meer dan 296 kW gebruikten, zelfs voor de pandemie.

Door het vermogen te verlagen naar 320 kW, bespaarden ze al € 3.500 per jaar.

Gecontracteerde vermogen                  583 kW
Werkelijk  benodigd vermogen             296 kW   +
________________________________________________
Teveel gecontracteerd                           287 kW

Het gecontracteerde vermogen is in dit voorbeeld bijna het dubbele van wat ze werkelijk verbruiken. Er kan dus flink bespaard worden.

Wat als het object in een congestiegebied staat?

Netbeheerders leggen in de zogenaamde congestiegebieden een beperkte transportcapaciteit op, wat betekent dat gebruikers niet zomaar extra vermogen kunnen krijgen of terug leveren. Het kan dus zijn dat een verlaging van je gecontracteerd vermogen niet altijd een verstandige keuze is. Denk goed na over wat je organisatie wil bereiken. Willen jullie bijvoorbeeld groeien, gasloos worden of meer laadpalen toevoegen?

Als je van plan bent om op dezelfde manier door te gaan maar wel energie wil besparen, dan kan het verlagen van je het gecontracteerd transportvermogen wel een goede optie zijn. Hier moet goed over nagedacht worden. Het GTV moet in lijn zijn met de ambities van je organisatie.

Ontwikkelingen

De netbeheerder verkent momenteel mogelijkheden om tegemoet te komen aan de veranderende energiebehoeften in de samenleving. Een van de veelbelovende initiatieven is de introductie van nieuwe producten, waaronder een groeps ATO (Aansluit & Transport Overeenkomst) waarbij het delen van vermogen met buren mogelijk wordt. Deze strategie is gericht op het optimaliseren van energieverbruik binnen gemeenschappen en draagt bij aan een meer duurzame en efficiënte energievoorziening. Deze zogenaamde energiehubs fungeren als knooppunten waar energie wordt verzameld, verdeeld en gedeeld tussen verschillende gebruikers. Ze dienen als geavanceerde schakelpunten die niet alleen de lokale energiebehoefte ondersteunen, maar ook de mogelijkheid bieden om overschotten te delen en tekorten aan te vullen.

Energiemissie helpt je besparen

Wij zijn er om je te helpen. Onze experts weten precies hoe ze GTV-optimalisatie moeten aanpakken. Soms is een verlaging voordeliger, soms een verhoging, afhankelijk van jouw situatie en de deelmarkt. Voordat we aanpassingen voorstellen, berekenen we alles en presenteren we de resultaten in een duidelijke businesscase.

En vergeet niet, periodiek naar je aansluitcapaciteiten en gecontracteerde vermogens kijken is slim. Het kan je flinke besparingen opleveren. Deze besparingen kunnen in de loop der tijd behoorlijk opstapelen.

Laat ons je helpen

Tot slot kunnen wij de nieuwe waarden aan je netbeheerder doorgeven. Zorg er wel voor dat je de juiste toestemming hiervoor hebt geregeld.

Kortom, Energiemissie staat klaar om je te helpen je energiekosten te optimaliseren en geld te besparen. Wij zijn expert op het gebied van energie. Wil jij inzicht en grip op jouw gecontracteerd vermogen of een technische oplossing voor jouw congestie? Ga aan de slag.

Veelgestelde vragen over gecontracteerd vermogen

Als een bedrijf of organisatie het gecontracteerde vermogen overschrijdt, kunnen ze worden geconfronteerd met extra kosten. Bij structurele overschrijding kan de netbeheerder een navolging van het contract afdwingen bij de rechter. Het is belangrijk om het gecontracteerde vermogen nauwkeurig te plannen en indien nodig aan te passen.

Ja, in de meeste gevallen kunnen bedrijven hun gecontracteerde vermogen aanpassen tijdens de looptijd van een overeenkomst. Dit kan nodig zijn als de energiebehoeften van het bedrijf veranderen. In gebieden met congestieproblemen kan het voorkomen dat je moet wachten voordat je het gecontracteerde vermogen kunt verhogen.

Het GTV verlagen is makkelijk, dat kan via de website van de netbeheerder. Het verlagen van de piekbelasting kan door pieksheaving & piekplanning toe te passen (zoals eerder beschreven). Je kunt denken aan de investering in zonnepanelen waarmee je piekbelasting kunt afvlakken. Een andere optie is het bijplaatsen van een accu waarmee je aan peaksheaving kunt doen. De accu wordt opgeladen als er weinig vermogensvraag is en weer ontladen als er veel vermogensvraag is.

Een te laag gecontracteerd vermogen kan ervoor zorgen dat een organisatie niet meer kan uitbreiden. Denk aan extra productie, opschalen, extra hal in gebruik nemen, etc. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen kostenbesparing en operationele stabiliteit.

Nee, gecontracteerd vermogen verwijst naar het maximale vermogen dat een bedrijf op enig moment kan afnemen, terwijl totaal energieverbruik de daadwerkelijke hoeveelheid elektriciteit is die over een bepaalde periode wordt verbruikt.