X

Tussenmeters

Tussenmeters

Tussenmeters - Voor grip op energieverbruik

Heb jij je ooit afgevraagd wat jullie gebouwen nu echt aan energie verbruiken? Met zonnepanelen op het dak en laadpalen voor de deur lijkt het misschien simpel om dit te berekenen. Levering plus productie minus teruglevering minus laadpalen, toch? Helaas, in de praktijk is het vaak een stuk complexer als er geen tussenmeters zijn.

Waarom tussenmeters?

Er is slechts één hoofdmeter die het totale energieverbruik meet en dat maakt het lastig om feitelijk te bepalen hoeveel energie specifieke apparaten of installaties verbruiken. En om energie te besparen is meer gedetailleerd inzicht nodig. De oplossing hiervoor zijn tussenmeters en slimme functies in de energiemonitor!

Dankzij tussenmeters is nauwkeurig te meten wat een specifieke installatie, een groep apparaten of zelfs een enkel stopcontact aan energie verbruikt. Dit biedt gedetailleerd inzicht in waar en wanneer energie wordt gebruikt en wat de eerste stap is tot energie-efficiëntie.

Tussenmeter
 
Er is een sterke toenemende vraag naar tussenmeters door:
 1.  Hoge energieprijzen en behoefte om energie te besparen.
 2. Toename van elektrische laadpalen.
 3. Monitoren van de productie van zonnepanelen.
 4. ISO 50001
Soorten tussenmeters

Er zijn verschillende soorten, waaronder:

 • Elektriciteitsmeters: Deze meten het elektriciteitsverbruik van individuele apparaten.
 • Watermeters: Deze registreren waterverbruik en kunnen lekkages detecteren.
 • Gasmeters: Ze meten het verbruik van gasapparatuur.
Hoe tussenmeters werken

Tussenmeters worden direct op het apparaat, deel van de installatie of op de energiebron aangesloten die moet worden begemeten. Ze registreren continu het verbruik / productie en verzenden deze gegevens naar een centraal systeem, waar gebruikers toegang hebben tot real-time informatie.

Praktische toepassingen van tussenmeters

Tussenmeters hebben een breed scala aan praktische toepassingen. Ze zijn niet alleen waardevol voor organisaties die hun energiebalans willen meten volgens de
ISO50001-normen, maar ook voor het evalueren van de prestaties van installaties. Met tussenmeters kun je inefficiënties identificeren, verbeteren waar dat nodig is en zo geld besparen.

Wat is de ISO 50001 norm en wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?
Lees onze blog.

 

 

Energiemissie helpt

Hoe weet je nu of je energiebesparende inspanningen werken? In eerste instantie zorgen we ervoor dat de meetwaarden van de tussenmeters correct worden weergegeven in onze energiemonitor, waardoor je een duidelijk inzicht krijgt in het energieverbruik. En in combinatie met een energieregistratie- en bewakinssysteem (EBS) voldoe je aan de wettelijke verplichtingen en kun je aantonen met rapportages dat installaties niet verspillend staan ingesteld. 

Door het opstellen van een EBS-rapport ontdek je snel of er besparingspotentieel aanwezig is op het energieverbruik en welke acties nodig zijn. Wil jij weten wat een EBS-rapportage inhoudt en op welke gebouwen dit van toepassing is? Vraag dan gratis onze whitepaper aan.

Tussenmeter_energiemissie_portal

Welke tussenmeter kies ik

Het is belangrijk op te merken dat de toegestane maximale resolutie (uitgedrukt als een afwijking in procenten) grotendeels bepaalt welk type tussenmeting het meest geschikt is voor de specifieke behoeften. Een meetmethode waarbij alleen de spanning eenmalig wordt gemeten, terwijl de stroom continu wordt gevolgd, kan minder nauwkeurig zijn, vooral als de spanning geen constante waarde heeft. Daarentegen is een meting met identiek hoogwaardig meetwerk aanzienlijk nauwkeuriger wanneer zowel de stroom als de spanning gelijktijdig worden gemeten.

De nauwkeurigheid van de meting kan verminderen als de spanning slechts op één punt in de installatie wordt gemeten, terwijl de stroom op verschillende locaties binnen een object wordt gemeten.

Onze kennis helpt jullie organisatie bij het kiezen van de beste manier om te meten, speciaal afgestemd op de situatie en behoeften. We willen ervoor zorgen dat je alle gegevens hebt om je energiegebruik en hoe je installaties werken, goed te begrijpen.

 

 

Conclusie – een tussenmeter biedt aanzienlijke voordelen

Tussenmeters zijn handige hulpmiddelen om de energie-efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen. Door inzicht te krijgen in waar en hoe energie wordt gebruikt, kunnen organisaties verstandigere beslissingen nemen over hun energieverbruik.

Een tussenmeter levert veel op. Denk aan:

 • Meer inzicht in besparingsmogelijkheden.
 • Grip op het energieverbruik.
 • Je bent in staat om af te rekenen op werkelijk verbruik.
 • Je voldoet aan de wettelijke EBS-verplichting

 

 

Veelgestelde vragen over tussenmeters

Dit zijn energiemeters die worden gebruikt om het energieverbruik van specifieke apparaten of gebieden te meten.

Ze bieden gedetailleerd inzicht in energieverbruik, waardoor gebruikers onnodige verspilling kunnen signaleren, verminderen en kosten kunnen besparen.

Ze kunnen zowel in gebouwen als procesinstallaties worden geïnstalleerd.

Ze verminderen de CO²-uitstoot als de energie-efficiëntie kan worden bevorderd.

Toekomstige trends omvatten geavanceerdere technologieën en meer gedetailleerd inzicht in energieverbruik.

 

Meer weten over de mogelijkheden van tussenmeters voor jouw organisatie?

Ga dan aan de slag met Energiemissie en ontdek de mogelijke kostenbesparingen!