Omvormerdata van zonnepanelen (PV-installaties) in Mijn Energiemissie

Steeds meer gebouwen of objecten worden voorzien van zonnepanelen en dat is een duurzame en mooie ontwikkeling. Lokaal opgewekte energie kan direct worden verbruikt door het object zelf. Als er op bepaalde momenten (zoals bijvoorbeeld in het weekend) meer energie geproduceerd wordt dan er nodig is in het object, dan zal de energiehoofdmeter van het object ‘teruglevering’ registreren.

Natuurlijk wil je weten hoeveel energie de zonnepanelen hebben opgewekt/geproduceerd. Heb je dat inzicht niet, dan is het lastig of zelfs onmogelijk om het energieprofiel van een object inzichtelijk te maken. De brutoproductie vanuit de zonnepanelen ‘vertroebelt’ namelijk de getallen van de hoofdmeter omdat er een extra voeding (zonnepanelen) is bijgekomen. Het verschil tussen de geproduceerde energie van de zonnepanelen en de teruglevering van energie via de hoofdmeter is namelijk verbruikt door het object (brutoproductie – verbruik = overschot = teruglevering aan het net).

Je wilt dus inzicht in het daadwerkelijke verbruik van jouw object. Wat wordt er effectief verbruikt door of binnen het object, ofwel het functioneel verbruik (energievraagprofiel) van het object? Hiervoor is het ook relevant om te weten wat er lokaal geproduceerd wordt. Er kan al data van wat er is teruggeleverd worden binnengehaald van de hoofdmeter. Maar wat is er geconsumeerd door het object vanuit de energieproductie? Dus welke geproduceerde energie is niet teruggeleverd en door het object zelf verbruikt? En hoe kom je aan meetdata over de energieproductie?

Omvormer

Welnu, voor gesubsidieerde zonnepaneelprojecten geldt de verplichting dat deze uitgevoerd moeten zijn met een bruto-productiemeter (BPM). Niet gesubsidieerde projecten hebben deze verplichting niet. De geregistreerde productiewaarden op de BPM worden gebruikt voor de te verstrekken subsidie, maar kunnen ook worden gebruikt in de Energiemonitor.

Is het object (nog) niet voorzien van een BPM dan zijn er een aantal andere mogelijkheden:
– Plaats een slimme tussenmeter met datakoppeling dat dagelijks meetdata ontsluit.
– Gebruik de meetdata uit de omvormers van de PV-installatie en laat deze dagelijks uitlezen.

Dat je met Mijn Energiemissie slimme analyses en berekeningen kunt maken met virtuele sommatiemeters, daar heb je eerder over kunnen lezen. Dat je nu ook de omvormers van jouw zonnepaneelprojecten kunt laten uitlezen is wellicht ook interessant voor je. Deze functie ondersteunt de omvormers van SMA, SolarEdge en van Enphase. Je bent hierdoor veel beter in staat een accurate berekening te maken van het energieprofiel.

De meetdata van deze omvormers kunnen near-time worden getoond in Mijn Energiemissie. Bovendien kun je nu via deze route ook het verschil bepalen tussen productie en teruglevering. Deze functionaliteit is in Q4 – 2021 gereed en kun je nu al aanvragen.

Waarschijnlijk maakt jouw organisatie ook gebruik van de uitgebreide alarmeringen in Mijn Energiemissie. In dat geval kun je ook een alarmwaarde invoeren bij deze omvormermeetdata. Mocht jouw omvormer geen productie registreren of signaleren, dan kun je automatisch een alarmmelding laten versturen. Zo weet je in een vroeg stadium dat er geen productie is geregistreerd en de omvormers/panelen mogelijk in storing staan. Meten is weten!

Related Post