CO2 rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

CO2-Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

CO2 rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

 De overheid neemt maatregelen om hun doelen voor het aanpakken van klimaatverandering te bereiken. Eén van die maatregelen is het verminderen van de CO2 -uitstoot. Heeft jouw organisatie 100 of meer werknemers? Dan zijn jullie vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van alle werknemers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Wat houdt het in, welke gegevens moeten er aangeleverd worden en welke verplichtingen zijn er nog meer om de CO2-uitstoot te verminderen? Je leest het hieronder.

Wat houdt de rapportageverplichting in? 

De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit is een regeling die werkgevers verplicht om bepaalde informatie over hun werknemers te verzamelen en te rapporteren. Deze informatie heeft betrekking op zaken zoals woon-werkverkeer, zakelijk reizen en andere vormen van mobiliteit die gerelateerd zijn aan het werk.

De regeling waarover we het hebben, is onderdeel van het plan: ‘Normerende regeling CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit’. Dit plan komt voort uit een afspraak die gemaakt is in het Klimaatakkoord. Het doel van deze maatregel is om samen de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door mensen die voor hun werk reizen, te verminderen. We willen dat deze uitstoot in 2030 minstens 1,5 megaton lager is dan in 1990. Dat is ongeveer net zoveel als de CO2 die vrijkomt bij het rijden van 8,7 miljard kilometers met de auto. Om dit te compenseren zouden er ongeveer 61 miljoen bomen geplant moeten worden.

Voor wie is de rapportage werkgebonden personenmobiliteit?

Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven met 100 of meer werknemers gegevens rapporteren over hoe hun werknemers naar het werk komen en hoe ze zakelijke reizen maken. Je hebt tot 30 juni 2025 om de informatie van 2024 door te sturen.

Onder het begrip ‘werknemers’ vallen alleen werknemers die een arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling van twintig uur of meer hebben. Om het aantal werknemers in je organisatie te bepalen, tel je de werknemers van alle vestigingen met hetzelfde KvK-nummer bij elkaar op.

Welke gegevens zijn nodig voor de WPM-rapportage?

Het gaat om de geschatte gereden zakelijke kilometers van het personeel, onderverdeeld in het soort vervoermiddel (auto, openbaar vervoer, fiets of lopend) en type mobiliteit (dus woon-werkmobiliteit en zakelijke mobiliteit). Hieronder een voorbeeld van wat in de rapportage moet staan:
● Het aantal gereisde kilometers van de werknemers in een jaar
● Het soort vervoermiddel
● Het brandstoftype

Ondersteuning gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit

Om de rapportage voor te bereiden kun je de handreiking ‘Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit’ van het RVO downloaden. In de handreiking staan ook tips over hoe je de gegevens verzamelt en kan indienen.

De rapportageverplichting brengt namelijk een hoop administratieve taken met zich mee. Er zijn verschillende tools en software beschikbaar die je kunnen helpen bij het verzamelen en analyseren van de vereiste gegevens. Deze tools kunnen je ook helpen bij het genereren van rapporten die je kunt indienen bij relevante autoriteiten of intern binnen je organisatie kunt delen.

Bekende partijen zijn bijvoorbeeld AFAS en Exact.

Zijn er nog andere wettelijke plichten?

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook aanzienlijke voordelen opleveren voor bedrijven, zoals kostenbesparingen, verbeterde reputatie en klantloyaliteit.

Al sinds 2010 helpt Energiemissie | Trenton bedrijven en overheden met het behalen van hun energiedoelstellingen en ambities. Uit ervaring weten we dat energiebeheer en energiemanagement zoveel eenvoudiger kan. Met kleine inspanningen kan je grootste resultaten behalen en daar helpen we graag bij. Maar welke andere wettelijke plichten gelden er nog meer voor jouw organisatie? Met de wetchecker krijg je een snel overzicht van de verplichtingen voor jouw organisatie. Zo weet je precies welke verplichtingen voor jouw bedrijf gelden op het gebied van energiebesparing en hoe hierover te rapporteren naar de overheid.

CO₂-rapportageplicht en de energietransitie 

Met 100 of meer werknemers verbruiken jullie ook veel energie. Monitoren jullie dit al? Of heb je nagedacht over een energie management systeem?

Voor bedrijven wordt effectief energiemanagement steeds belangrijker vanwege duurzaamheidseisen voor gebouwen. Voor kantoren groter dan 100m² is het bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2023 verplicht om minimaal een 

Onze geavanceerde energiemanagementsoftware helpt vastgoedeigenaren en beheerders om technische systemen, zoals klimaatregelsystemen centraal te beheren. Hierdoor kun je beter gebruikmaken van beschikbare data en je meet- en regelstrategie verbeteren.

Het monitoren van het energieverbruik kent vele voordelen:

  1. Bespaar kosten, ieder jaar opnieuw
    Door gebruik te maken van onze portal is er een gemiddelde energiebesparing van 20% in het eerste jaar
  2. Verlies geen tijd meer aan handmatig controle werk 
    Door het controleproces van energiefacturen te automatiseren kan de tijd met 75% of meer verminderen!
  3. Voldoe aan wettelijke vereisten
    Veel bedrijven zijn wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen.
  4. Bouw mee aan een duurzame toekomst
    Door energie te besparen draag je bij aan een beter milieu.

Ons energiebeheerplatform is ook geschikt voor maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, zorginstellingen, overheidsgebouwen en kantoren. Ben je als huisvestingsadviseur op zoek naar een oplossing? Dan kan je ook aan de slag met Energiemissie | Trenton.

Energiebeheerplatform

De voordelen van naleving CO₂ rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Naast wettelijke verplichtingen biedt het naleven van de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit tal van voordelen.

Door een gedetailleerd inzicht te krijgen in de mobiliteitspatronen van je werknemers, kun je maatregelen nemen om de efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen. Bovendien draag je door het verminderen van emissies bij aan een duurzamere toekomst, wat steeds belangrijker wordt in onze maatschappij.

En laten we niet vergeten dat duurzaamheid en wettelijke verplichtingen niet stopt bij het rapporteren van het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer. Dus start ook met solide energiemanagement zoals het monitoren van het energieverbruik en het implementeren van slimme systemen in jouw panden.  Hiermee kunnen bedrijven kosten besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een efficiënte en duurzame toekomst. En dit kan dan weer een verbeterde reputatie opleveren en klantloyaliteit.

Related Post