Informatieplicht energiebesparing – alles wat je moet weten
Als bedrijf in energiemanagement begrijpen we de groeiende uitdagingen bij het beheren van energieverbruik en voldoen aan regelgeving. De informatieplicht energiebesparing is een van die vereisten. Voor wie geldt deze plicht, welke stappen kun je nemen en wanneer moet dit worden ingediend? Lees hier hoe Energiemissie je kan helpen.
Informatieplicht energiebesparing in een notendop
Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m³ aardgas gebruiken, hebben een energiebesparingsplicht. Deze bedrijven moeten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) melden welke stappen zij hebben genomen om energie te besparen. Het hoofddoel van deze informatieplicht is om energiebesparing te bevorderen en daarmee bij te dragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. Als leidraad voor de melding dient de Erkende Maatregelenlijst energiesparing (EML).
De Erkende Maatregelenlijsten (EML) zijn de besparingsmaatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Een bedrijf of instelling dat die maatregelen toepast voldoet aan de wettelijke verplichting om energie te besparen. Het doel is eenvoudig maar noodzakelijk: het verminderen van de CO₂-uitstoot en het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Daarnaast geldt er voor grote ondernemingen ook een onderzoeksplicht of mogelijk een EED-auditplicht volgens de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED).
Belangrijk om te weten is dat de Informatieplicht vierjaarlijks is. Dit betekent dat de volgende ronde dit jaar plaatsvindt. De uiterste indieningsdatum voor rapportage is 1 december 2023. Voor gedetailleerde informatie en richtlijnen met betrekking tot deze aankomende fase kun je terecht op de webpagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Voor wie is de informatieplicht energiebesparing
Deze verplichting treft een breed scala aan bedrijven en instellingen, van fabrieken en kantoren tot scholen en hotels. Zowel profit- als non-profitorganisaties moeten zich hieraan houden. Dus, of je nu een grote industriële reus bent of een kleine lokale non-profit, als je die energiegrenzen overschrijdt, ben je in de picture.
Zoals hierboven al genoemd, alle ondernemingen die jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit en/of 25.000 m³ aan aardgas (equivalenten) verbruiken, hebben een energiebesparingsplicht. Over de uitvoering van de energiebesparende maatregelen ben je verplicht te rapporteren.
Deze regelgeving is ontworpen om inzicht te krijgen in de verschillende manieren om de CO₂-uitstoot in Nederland te reduceren. Het geeft ons een duwtje in de groene richting. Het draait niet alleen om het naleven van de regels, maar ook om het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het bijdragen aan een duurzamere toekomst. Dus, laten we die informatieplicht omarmen en samen werken aan een groenere en schonere wereld!
Doe je het niet voor het milieu doe het dan voor je portemonnee.
Wat moet er in de rapportage staan
In de rapportage geef je informatie over de uitgevoerde energiebesparende maatregelen. Als uitgangspunt kun je de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing gebruiken. Op deze lijst staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Per erkende maatregel geef je aan of je die wel of niet hebt uitgevoerd. Of dat je een alternatieve maatregel hebt uitgevoerd.
Boete voor niet voldoen aan de informatieplicht
De boetes voor het niet nakomen van de informatieplicht energiebesparing kunnen behoorlijk prijzig zijn. Het exacte bedrag van de boetes varieert per gemeente. In elke gemeente wordt een dwangsom toegepast, wat inhoudt dat er een termijn wordt gesteld waarbinnen je moet voldoen aan de informatieplicht. Na deze termijn volgt een boete. Deze boetes kunnen hoog oplopen. Zorg dus dat je op tijd begint.
Stappenplan
Om aan de informatieplicht te voldoen vul je de rapportage voor de informatieplicht energiebesparing in. Dit doe je op de website van de RVO.
Om te voldoen aan de energiebesparingsplicht is het monitoren van je energieverbruik de eerste stap. Welke stappen kun je verder nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren en te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing?
- Installeer een Energieregistratie en- bewakingssysteem (EBS) – Een EBS-systeem is niet alleen een must-have maar ook een verplichting voor bedrijven met een energiebesparingsplicht. En heb je een energiebesparingsplicht? Dan moet je hierover ook weer rapporteren. Met onze software heb je een EBS-systeem als onderdeel van ons energie managementsysteem (EMS). Met het EMS van Energiemissie kan je eenvoudig het energieverbruik meten van jouw gebouwen, processen en faciliteiten en deze inzichtelijk maken en waar nodig bijsturen.
- Gedetailleerde energieverbruik-rapportages – Maak gebruik van de gegevens die het EMS levert om gedetailleerde energieverbruik rapportages te genereren. Dit niet alleen om te voldoen aan de informatieplicht, maar ook om inzicht te krijgen in waar en hoe je energie kunt besparen.
- Actieve monitoring en bijsturing – Blijf niet alleen stilstaan bij de rapporten; houd actief toezicht op je energieverbruik. Gebruik de inzichten om bijvoorbeeld klimaatinstallaties preciezer in te stellen en om verspilling te verminderen.
- Doelmatig beheer en onderhoud – Erkende maatregelen moeten goed worden beheerd en onderhouden voor een goede werking van de maatregelen. Dit heet Doelmatig Beheer en Onderhoud (DBO). Hierdoor verdient de investering zich daadwerkelijk terug.
Hier kan een Energieregistratie- en Bewakingssysteem (EBS) helpen. Zoals hierboven aangegeven heb je met onze software een EBS-systeem als onderdeel van ons energie managementsysteem (EMS). Door het opstellen van een EBS-rapport, welke je automatisch kunt genereren vanuit het EMS, ontdek je snel of er besparingspotentieel aanwezig is op het energieverbruik en welke acties nodig zijn. - Historische data-analyse – Gebruik historische verbruiksgegevens om trends te identificeren en seizoensgebonden variaties in energieverbruik te begrijpen. Dit kan helpen bij het plannen van energiebesparende maatregelen.
- Stel energiebesparing als doel – Maak energiebesparing een integraal onderdeel van je bedrijfsdoelstellingen en strategieën. Het naleven van de informatieplicht wordt dan een natuurlijke uitkomst van je inspanningen voor duurzaamheid.
- Samenwerking met Energiemissie – Energiemissie biedt geavanceerde softwaretools voor energiemanagement, waarmee je jouw energieverbruik nauwlettend kunt volgen en beheren. Het is de ideale partner om de informatieplicht eenvoudiger te maken en tegelijkertijd kosten te besparen.
Conclusie
Het voldoen aan de informatieplicht energiebesparing heeft meerdere voordelen. Het besparen van energie is goed voor het klimaat én ook voor de portemonnee van jouw organisatie. Een win-win situatie. Energie die we niet gebruiken, hoeven we ook niet te produceren, te betalen of te importeren.
Laat je niet afschrikken door de regels en verplichtingen, want Energiemissie heeft de tools om jou daarin te ondersteunen. Onze geavanceerde software, helpt je bij het meten en optimaliseren van jullie energieverbruik.
Dus, waar wacht je nog op? De deadline voor de volgende informatieplicht nadert snel.
Krijg inzicht, signaleer energiebesparing en blijf in control.