EBS systeem

EBS systeem

Voorkom energieverspilling met een EBS systeem

De Rijksoverheid neemt regelmatig maatregelen om duurzaamheidsdoelen te behalen. Als onderdeel van het energieakkoord is de lijst van erkende maatregelen voor bedrijfsgebouwen, per 1 januari 2018, uitgebreid met de verplichting van een Energieregistratie- en Bewakingssysteem (EBS). Energiemissie helpt bedrijven met de implementatie van de EBS-verplichting. Met een EBS systeem kan worden aangetoond met rapportages dat de installaties niet verspillend zijn ingesteld.

Wat is een EBS systeem

Met onze software heb je een EBS systeem als onderdeel van ons energie management systeem (EMS). Hiermee kun je eenvoudig het energieverbruik meten in jouw gebouwen, zoals de klimaatinstallatie, en deze informatie inzichtelijk maken. Dit stelt je in staat om indien nodig bij te sturen.

Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) voordelen

  • Forse energie- en kostenbesparingen door minder energieverspilling.
  • Monitoring van het verbruik van installaties via slimme (tussen)meters voor gas en elektriciteit.
  • Voldoen aan wet- en regelgeving.

De software van Energiemissie biedt diverse mogelijkheden om deze gegevens te presenteren in handige dashboards. Zo zijn historische verbruiksgegevens op elk gewenst moment per gebouw beschikbaar, op kwartier, uur, dag, week, maand, kwartaal en jaarbasis. Deze gegevens zijn makkelijk te vergelijken en te exporteren voor het samenstellen van rapporten. Ben jij op zoek naar een solide EBS systeem? Ga dan aan de slag met Energiemissie.

EBS systeem

Video EBS en EMS systeem - uitleg

Energiemissie Energiemonitoring

De voordelen van een EBS systeem bij Energiemissie

Energieregistratie en Bewakingssysteem

Wanneer is een EBS verplicht

Bedrijven en instellingen met locaties die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ aardgas (equivalenten) per jaar verbruiken hebben een energiebesparingsplicht. Het EBS is een verplichte maatregel die door de RVO voor een aantal sectoren is vastgesteld. Naast de verplichting om te verduurzamen, geldt ook de informatieplicht. Eens in de vier jaar moet je rapporteren welke energiebesparende maatregelen jullie hebben genomen. Energiemissie biedt advies zodat jij altijd voldoet aan wet- en regelgeving.

Inhoudelijke ondersteuning

Onze applicatie wordt dagelijks gebruikt door overheden, gemeenten en bedrijven. Toch kunnen er momenten zijn waarop behoefte ontstaat aan extra ondersteuning. Wij bij Energiemissie begrijpen dit en streven ernaar jou de beste ervaring te bieden.

Bij Energiemissie werken slimme ontwikkelaars aan de applicatie. Ze worden ondersteund door deskundige energieadviseurs. Alleen met veel kennis kunnen we een goede app maken. Onze adviseurs kunnen je ook helpen met specifieke dingen zoals clustervorming en gecontracteerd vermogen. Zo staan we altijd voor je klaar als je vragen hebt.

Ondersteuning energie beheer systeem

Trainingen voor jouw team

Wil jij graag met jouw team een maatwerk training volgen?  Dan kunnen jullie zelf bepaalde taken uitvoeren, zoals het controleren en aanpassen van het gecontracteerde vermogen. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren, vooral als hier lang niets aan is gedaan of als het bedrijfsproces in het gebouw is veranderd. Met deze trainingen blijf je op de hoogte van belangrijke onderdelen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Whitepaper: Ontdek de mogelijkheden van EBS-rapportages 

Door het opstellen van een EBS-rapport ontdek je snel of er besparingspotentieel aanwezig is op het energieverbruik en welke acties nodig zijn. Wil jij weten wat een EBS-rapportage inhoudt en op welke gebouwen dit van toepassing is? Vraag dan gratis onze whitepaper aan.

EBS rapportage whitepaper

Veelgestelde vragen over EBS systemen

Een Energieregistratie- en Bewakingssysteem (EBS) is een systeem dat wordt gebruikt om het energieverbruik van gebouwen en gebouwgebonden installaties te meten, te registreren en te monitoren. Het systeem maakt gebruik van slimme (tussen)meters voor gas en elektriciteit om het verbruik te meten. De gegevens worden verzameld en opgeslagen in een softwareprogramma waarmee gebruikers kunnen inzien hoeveel energie er wordt gebruikt, waar het verbruik plaatsvindt en hoe het verbruik zich ontwikkelt. Daarnaast kunnen gebruikers met behulp van een EBS systeem energiebesparingen realiseren door bijvoorbeeld inzicht te krijgen in energieverspilling. 

Dit hangt af van de situatie of er een EBS-verplichting geldt. In de volgende bedrijfstakken is een EBS opgenomen in de erkende maatregel sectorlijsten: Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen, Kantoren, Gemeentelijk vastgoed, Bedrijven met één of meer bedrijfshallen, Onderwijsinstellingen, Mobiliteitsbranche, Sport en recreatie, Hotels en restaurants, Tankstations en autowasinrichtingen, Detailhandel. Ondernemers met een jaarlijks energieverbruik van minimaal 50.000 kWh elektra of 25.000 m3 aan gas dienen alle energiebesparende maatregelen te realiseren met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar

Voldoen aan de verplichtingen van EBS kan lastiger zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Er is veel data nodig om te verzamelen, inzichten te verkrijgen en te analyseren. Soms is het zelfs noodzakelijk om de instellingen van gebouwgebonden installaties aan te passen. Deze aanpassingen moeten vervolgens weer gemeten worden. Dit proces moet herhaald worden tot alles correct is ingesteld. Dit kan een tijdrovende klus zijn die veel aandacht en de juiste kennis vereist. Gelukkig bieden de ondersteunde tools van Energiemissie en ons energie management systeem uitkomst in dit proces. Zelfs met een compleet EBS rapport.

Er zijn verschillende soorten Energieregistratie- en Bewakingssystemen. De meeste systemen hebben wel de volgende functies:

  • Real time data inzicht in energieverbruik
  • Mogelijkheid tot het uitlezen van gebouwbeheersystemen
  • Verrekening van eigen opgewekte energie vanuit bijv. zonnepanelen
  • Benchmarkgegevens 
  • Voorspellingen aan de hand van historische data

Meer weten over de mogelijkheden van een EBS systeem voor jouw bedrijf?

Ga dan aan de slag met Energiemissie en ontdek de mogelijke kostenbesparingen!