EBS systeem

EBS systeem

Voorkom energieverspilling met een EBS systeem

De Rijksoverheid voert geregeld maatregelen in om de duurzaamheidsdoelen te behalen. Als onderdeel van het energieakkoord is de lijst van erkende maatregelen per 1 januari 2018 uitgebreid met de verplichting van een Energieregistratie- en Bewakingssysteem in gebouwen van bedrijven. Dit is een systeem dat bestaat uit zowel slimme meters, energiemonitoringsoftware, als activiteiten. Energiemissie helpt met de implementatie voor bedrijven met de EBS-verplichting. Met een EBS systeem kan worden aangetoond met rapportages dat de installaties niet verspillend zijn ingesteld.

Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS)

Met onze software heb je een EBS systeem als onderdeel van ons energie management systeem (EMS). Hiermee kan je eenvoudig het energieverbruik meten in jouw gebouwen, zoals de klimaatinstallatie en deze inzichtelijk maken en waar nodig bijsturen.

Hierdoor zijn forse energie- en kostenbesparingen te realiseren doordat er minder energieverspilling plaatsvindt. Door het gebruik van slimme (tussen)meters voor gas en elektriciteit, wordt het verbruik van jouw installaties gemonitord.

De software van Energiemissie biedt diverse mogelijkheden om deze gegevens te presenteren in handige dashboards. Zo zijn historische verbruiksgegevens op elk gewenst moment per gebouw beschikbaar, op kwartier, uur, dag, week, maand, kwartaal en jaarbasis. Deze gegevens zijn makkelijk te vergelijken en te exporteren voor het samenstellen van rapporten. Ben jij op zoek naar een solide EBS systeem? Ga dan aan de slag met Energiemissie.

EBS systeem

Uitleg video EBS en EMS systeem

Energiemissie Energiemonitoring

De voordelen van een EBS systeem bij Energiemissie

Energieregistratie en Bewakingssysteem

Een EBS systeem als onderdeel van de energiebesparingsplicht

Als een object meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruikt, ben je verplicht om te verduurzamen en is een EBS zo’n verplichte maatregel die door de RVO voor een aantal sectoren is gesteld. Naast de verplichting om te verduurzamen, geldt ook de informatieplicht. Deze maatregel houdt in dat je één keer in de vier jaar moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je hebt uitgevoerd. Energiemissie kan hierin advies geven zodat jij altijd voldoet aan de wet- & regelgeving en aangepast worden.

Inhoudelijke ondersteuning

Onze applicatie wordt dagelijks gebruikt door vele overheden, gemeenten en bedrijven. Toch kan het soms zijn dat er behoefte is aan inhoudelijke ondersteuning. Energiemissie ontwikkelt zelf met slimme developers, die op hun beurt ondersteund worden door de beste energieadviseurs. Alleen met een diepgaande kennis van het vak is het mogelijk om een efficiënte energie-applicatie te ontwikkelen. Onze adviseurs kunnen je ook helpen met specifieke onderwerpen zoals clustervorming, gecontracteerd vermogen, etc. Zo ben je altijd geholpen met jouw vragen.

Ondersteuning energie beheer systeem

Trainingen

Zou jij graag met jouw team een maatwerk training willen volgen. Hiermee kan het team vervolgens zelf bepaalde activiteiten uitvoeren. Zoals het controleren en corrigeren van het gecontracteerd vermogen. Hiermee kan serieus geld bespaard worden als hier lange tijd niets aan gebeurd is of als het (technische) bedrijfsproces in het object gewijzigd is. Met deze trainingen ben je up to date over een onderdeel of meerdere onderdelen. Neem hiervoor contact met ons op.

Whitepaper: Ontdek de mogelijkheden van EBS-rapportages 

Door het opstellen van een EBS-rapport ontdek je snel of er besparingspotentieel aanwezig is op het energieverbruik en welke acties nodig zijn. Wil jij weten wat een EBS-rapportage inhoudt en op welke gebouwen dit van toepassing is? Vraag dan gratis onze whitepaper aan.

EBS rapportage whitepaper

Veelgestelde vragen over EBS systemen

Een Energieregistratie- en Bewakingssysteem (EBS) is een systeem dat wordt gebruikt om het energieverbruik van gebouwen en gebouwgebonden installaties te meten, te registreren en te monitoren. Het systeem maakt gebruik van slimme (tussen)meters voor gas en elektriciteit om het verbruik te meten. De gegevens worden verzameld en opgeslagen in een softwareprogramma waarmee gebruikers kunnen inzien hoeveel energie er wordt gebruikt, waar het verbruik plaatsvindt en hoe het verbruik zich ontwikkelt. Daarnaast kunnen gebruikers met behulp van een EBS systeem energiebesparingen realiseren door bijvoorbeeld inzicht te krijgen in energieverspilling. 

Dit hangt af van de situatie of er een EBS-verplichting geldt. In de volgende bedrijfstakken is een EBS opgenomen in de erkende maatregel sectorlijsten: Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen, Kantoren, Gemeentelijk vastgoed, Bedrijven met één of meer bedrijfshallen, Onderwijsinstellingen, Mobiliteitsbranche, Sport en recreatie, Hotels en restaurants, Tankstations en autowasinrichtingen, Detailhandel. Ondernemers met een jaarlijks energieverbruik van minimaal 50.000 kWh elektra of 25.000 m3 aan gas dienen alle energiebesparende maatregelen te realiseren met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar

Voldoen aan de verplichtingen van EBS kan lastiger zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Er is veel data nodig om te verzamelen, inzichten te verkrijgen en te analyseren. Soms is het zelfs noodzakelijk om de instellingen van gebouwgebonden installaties aan te passen. Deze aanpassingen moeten vervolgens weer gemeten worden. Dit proces moet herhaald worden tot alles correct is ingesteld. Dit kan een tijdrovende klus zijn die veel aandacht en de juiste kennis vereist. Gelukkig bieden de ondersteunde tools van Energiemissie en ons energie management systeem uitkomst in dit proces. Zelfs met een compleet EBS rapport.

Er zijn verschillende soorten Energieregistratie- en Bewakingssystemen. De meeste systemen hebben wel de volgende functies:

  • Real time data inzicht in energieverbruik
  • Mogelijkheid tot het uitlezen van gebouwbeheersystemen
  • Verrekening van eigen opgewekte energie vanuit bijv. zonnepanelen
  • Benchmarkgegevens 
  • Voorspellingen aan de hand van historische data

Meer weten over de mogelijkheden van een EBS systeem voor jouw bedrijf?

Ga dan aan de slag met Energiemissie en ontdek de mogelijke kostenbesparingen!