Zakelijke energienota controleren met dynamische energietarieven? Zo werkt automatische controle

Home | Zakelijke energienota controleren met dynamische energietarieven? Zo werkt automatische controle
automatische controle dynamische energietarieven

Wanneer bedrijven voor de keuze staan om een nieuw zakelijk energiecontract af te sluiten, kan het interessant zijn om te kiezen voor dynamische energietarieven. Deze contractvorm biedt flexibiliteit en transparantie, maar vraagt ook om een andere manier van energiebeheer. Vooral het controleren van je zakelijke energienota wordt daarmee een stuk complexer en dus belangrijker. Energiemissie ontwikkelde een tool om automatisch dynamische tarieven te berekenen en de zakelijke energierekening te controleren.

Wat is een zakelijk dynamisch energiecontract?

Laten we eerst beginnen bij de twee bekendste contract varianten: het vaste en variabele energiecontract. Bij een vast contract hanteer je gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld één of drie jaar, een vast tarief. In het geval van een variabel contract wordt het tarief per periode bepaald, meestal op maandbasis.  

Bij een zakelijk dynamisch energiecontract staan de energietarieven niet vast maar fluctueren op basis van de marktprijzen. Dynamische energietarieven betekent dat je voor elk uur dat je stroom verbruikt een ander tarief betaalt. Het voordeel voor jouw bedrijf? Soms betaal je bijna niks voor energie en je betaalt sowieso geen onnodige opslag die je bij een vast contract wel kwijt bent. Maar als de prijzen stijgen nemen de kosten ook toe. Goed om dus te beseffen dat deze contractvorm het nog lastiger maakt om handmatig de energienota te controleren. 

Hoe werken dynamische energietarieven?

Eerst even inzoomen: hoe werkt een dynamisch energietarief precies? Dynamische energietarieven zijn gebaseerd op groothandelsprijzen van energie. Gasprijzen kunnen dagelijks variëren, elektriciteitsprijzen zelfs per uur. De prijs die je betaalt voor energie hangt af van marktprijzen op het moment van verbruik. Bij harde wind of veel zon zijn de energietarieven op de markt aanzienlijk lager, soms zelfs negatief, waardoor dynamische energieprijzen ook negatief kunnen zijn. Dit kan leiden tot verwarrende schommelingen in kosten, maar het biedt ook mogelijkheden voor financieel voordeel bij energieverbruik. 

Voordelen zakelijke dynamische energietarieven: 

  • Profiteren van de lagere tarieven: wanneer de energieprijzen dalen, profiteer je direct van de lagere energiekosten 
  • Transparantie: dynamische energietarieven zijn transparant, ze weerspiegelen de werkelijke marktprijzen en je betaalt enkel wat jouw locaties verbruiken. Je betaalt dus nooit een gemiddelde, vastgezette prijs voor langere tijd, maar dagelijks de daadwerkelijke dagwaarde voor stroom en gas. 
  • Flexibiliteit: je krijgt inzicht in jullie energieverbruik en kunt hiermee patronen aanpassen om te profiteren van gunstige tarieven. 
  • Minder netcongestie: een dynamisch contract verlaagt de congestie niet direct, maar door zakelijk energieverbruik te verschuiven naar goedkopere uren, help je piekbelasting op het net te voorkomen. 
automatische controle dynamische energietarieven_

Hoe zit een zakelijke energierekening in elkaar?

Wanneer je kiest voor een dynamisch energiecontract, is het extra belangrijk om goed te begrijpen wat dit betekent voor de controle van de energierekening. Voordat je de energierekening effectief kunt controleren, moet je weten waar je op moet letten en hoe de zakelijke energierekening is opgebouwd. Een zakelijke energierekening bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:  

  • Levering en teruglevering van energie  
  • Transportkosten en netbeheer 
  • Meetdiensten en meterhuur 
  • Belastingen en heffingen 

Afhankelijk van je type contract en verbruiksprofiel worden deze kosten op verschillende manieren berekend. Zeker bij dynamische contracten wordt dit complexer. Daarom is de energienota controleren een onmisbare stap richting controle op je zakelijke energiekosten. 

Waarom het controleren van je energienota zo belangrijk is

In de wereld van energiebeheer is het controleren van energierekeningen vaak nog een onderbelicht proces. Energiefacturen zijn complex. Tussen tariefstructuren, netbeheerkosten, meetdiensten en belastingen gaat het al snel om tientallen regels per factuur en honderden facturen per jaar. Bij veel bedrijven gebeurt het controleren van energierekeningen handmatig of zelfs helemaal niet. Toch blijkt dat veel van de energienota’s fouten bevatten. Een aantal fouten op de energierekening: 

  • Onjuiste toegepaste tarieven 
  • Verborgen of verkeerd benoemde kostenposten  
  • Geschat verbruik in plaats van daadwerkelijke meterstanden 

Voor organisaties met meerdere aansluitingen of complexe tariefstructuren, zoals bij dynamische energiecontracten, kunnen fouten op de energierekening al snel leiden tot aanzienlijke financiële verliezen.  

Benieuwd welke fouten het meest voorkomen? Lees onze blog: “De meest voorkomende fouten op energiefacturen. De oplossing: automatische factuurcontrole.”

Automatische controle dynamische energietarieven

Energienota controleren met dynamische tarieven is praktisch bijna niet te doen – zeker voor organisaties met meerdere energie-aansluitingen. Hoe weet je of de tarieven die de energieleverancier doorgeeft wel correct zijn? En hoe houd je dan toch grip? De software van Energiemissie biedt een automatische controle van de energierekening. 

Door het controleproces van energiefacturen te automatiseren kan de tijd die hiervoor nodig is met 75% of meer verminderen

Ron van der Sluis, founder energiemissie

Hoe werkt automatische controle energierekening met dynamische energietarieven? 

Met deze oplossing voor het automatisch controleren van (dynamische) energierekening beperk je de handmatige controles tot de facturen met uitzonderingen. Door de automatische controles op de energierekening krijg je een helder overzicht per factuur, zodat je snel kunt zien of alles klopt. En als er fouten op de energiefactuur zijn, wordt meteen duidelijk waar de fout zich bevindt. Onze software vergelijkt de energierekening automatisch met de verwachte kosten, zoals die voortkomen uit: 

  • Je contractvoorwaarden 
  • De marktprijs op moment van levering 
  • De werkelijke meterstanden 

Het systeem voert controles uit op meer dan 50 onderdelen, zoals: 

  • Leveringstarieven en marktdata 
  • Netbeheer- en meetdiensten 
  • Energiebelasting en heffingen 

Dankzij ondersteuning van formaten als XML, CSV en PDF sluit de tool eenvoudig aan op bestaande administraties. Afwijkingen worden direct zichtbaar gemaakt, inclusief toelichting. Voor organisaties met meerdere kostenplaatsen is er extra inzicht per locatie of verantwoordelijke. 

Gemeente Midden Groningen past automatische factuurcontrole inmiddels succesvol toe. Lees hier hoe zij dit hebben geïntegreerd en wat het hen oplevert. 

Conclusie: zakelijke energienota controleren loont

Om in control te blijven over jullie energieverbruik en het stroomnet niet te veel belasten biedt een dynamisch energiecontract een slimme strategie om grip te houden op kosten. Dit vraagt ook om scherpere controle van de energierekening. De automatische factuurcontrole oplossing van Energiemissie verlicht de complexiteit en maakt je energiebeheer toekomstbestendig. Door slim gebruik te maken van automatisering voorkom je fouten en krijg je inzicht. Of je nu werkt met vaste of dynamische tarieven: 

  • Meer controle op je zakelijke energiekosten 
  • Je voorkomt fouten van leveranciers 
  • Je bespaart tot 75% van de tijd op factuurcontrole 

Meer weten over automatische factuurcontrole? Plan een demo of neem contact met ons op.  

Andere relevante artikelen