1. Home
  2. Docs
  3. Industrie termen
  4. Gecontracteerd vermogen

Gecontracteerd vermogen

Gecontracteerd vermogen: haal er het maximale uit

Stel je dit voor: je werkt bij een grote organisatie en je bent verantwoordelijk voor het energiebeheer. Je hebt gehoord over het gecontracteerd vermogen, maar wat betekent dat eigenlijk? En waarom zou het belangrijk zijn voor jou en de organisatie? In dit artikel gaan we in op dit onderwerp en ontdekken we hoe je het maximale uit het gecontracteerde vermogen kunt halen.

Wat is gecontracteerd vermogen (GTV)? 

Laten we beginnen met de basis. Gecontracteerd vermogen is het maximale elektrische vermogen dat een organisatie op een aansluiting mag afnemen van het elektriciteitsnet. Deze wordt vastgelegd in de ATO (Aansluit en Transport Overeenkomst). Het is als het ware de “limiet” van de hoeveelheid vermogen die je kunt gebruiken voordat er extra kosten in rekening worden gebracht.

De rol van een energiebeheerder

Als verantwoordelijke voor het energiebeheer ben jij de persoon die de overeenkomsten beheert en ervoor zorgt dat je binnen de grenzen van het gecontracteerde vermogen blijft. Dit is waar de uitdaging begint.

Analyseer je bestaande contracten

Bij de netbeheerder heb je een overeenkomst afgesloten voor de maximale hoeveelheid vermogen die ze aan jouw organisatie of op jouw aansluiting kunnen leveren. Dit is wat we noemen “gecontracteerd vermogen” of GTV. Als je een kleinverbruiker bent (tot 3 x 80A), is dit gewoon het maximale technische vermogen dat je kunt gebruiken. Maar voor grotere bedrijven werkt het iets anders.

Bij grootverbruik aansluitingen wil de netbeheerder weten hoeveel vermogen je maximaal (op enig moment) nodig hebt gedurende het jaar. Dit helpt hen om dat vermogen voor jullie te reserveren. Stel je bijvoorbeeld een kantoorgebouw voor dat een tijd geleden is gebouwd en in gebruik is genomen. Toen is berekend hoeveel elektrisch vermogen en gas het object nodig zou hebben. Deze gegevens zijn vastgelegd, en je betaalt maandelijks een vergoeding voor deze gereserveerde capaciteit, ongeacht of je deze daadwerkelijk gebruikt of niet.

➡️ Neem je meer vermogen af dan afgesproken, dan moet je daarvoor extra kosten betalen.

➡️ Neem je minder vermogen af dan betaal je mogelijk te veel.

Kortom, het is belangrijk dat het gecontracteerd vermogen in lijn is met het werkelijk benodigd vermogen, zodat je niet te veel betaald, geen boetes krijg en het netwerk in balans kan blijven.

Waarom is gecontracteerd vermogen belangrijk?

Het wereldwijde energieverbruik stijgt naar verwachting met 50% tussen 2005 en 2030. Meestal blijft een contract voor het vermogen onopgemerkt staan. Zelfs terwijl er in de loop der jaren veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Denk aan een ander gebruik van het gebouw, zoals een nieuwe indeling, een veranderend aantal medewerkers, gebruik van elektrische laadpalen, elektrificatie of de implementatie van energiebesparende maatregelen. Wat er ook veranderd is, de kans is groot dat het gecontracteerde vermogen na verloop van tijd niet meer aansluit bij de huidige behoeften. Dit kan resulteren in onnodig te hoge kosten voor de aansluit & transportdienst die je hebt afgesproken met je netbeheerder.

Dus wanneer het gecontracteerde vermogen niet in lijn is met de werkelijke behoeften, kun je geld besparen. Dit geldt vooral voor organisaties met meerdere grootverbruikaansluitingen, waar de potentiële besparingen jaarlijks aanzienlijk kunnen zijn. Het is handig om af en toe te controleren of het vermogen dat je hebt afgesproken nog steeds gebruikt. Op die manier kun je onnodige kosten vermijden. Het is goed om dit elk jaar te bekijken.

Hoe bereken je het energieprofiel?


Het werkelijke netto energieprofiel van een gebouw is meestal niet 1 op 1 het verbruik van wat je afleest in de hoofdmeter. Hoe bepaal je dan of een gebouw effectief met energie omgaat? Bekijk ook de bijbehorende video over het energieprofiel.

Voordelen van effectief gecontracteerd vermogen

KOSTENBESPARING

Nauwkeurige planning van gecontracteerd vermogen stelt bedrijven en instellingen in staat flink te besparen op energierekeningen. Je betaalt alleen voor wat er daadwerkelijk nodig is, zonder onnodige kosten voor overcapaciteit.

DUURZAAMHEID

Efficiënt gebruik van gecontracteerd vermogen draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van een bedrijf of instelling. Dit zorgt weer voor minder verspilling van elektriciteit, wat een lagere ecologische voetafdruk betekent én minder belasting van het milieu.llende locaties binnen een object wordt gemeten.

Tips voor effectief beheer van gecontracteerd vermogen

1. Analyseer je bestaande contracten
Een van de eerste stappen om het maximale uit gecontracteerd vermogen te halen, is het analyseren van de bestaande contracten. “Ik herinner me een situatie waarbij we een oude overeenkomst voor GTV hadden dat niet meer bij onze behoeften paste,” zegt Henri, een energiemanager bij een gemeente. “Na grondig onderzoek hebben we een nieuw contract afgesloten dat beter aansloot bij onze energiebehoeften en kosten heeft bespaard. 

2. Verbeter de energie-efficiëntie
Een andere belangrijke stap is het verbeteren van de energie-efficiëntie van je gebouwen en processen. Dit kan variëren van het upgraden van verlichtingssystemen tot het implementeren van geavanceerde HVAC-regelingen. Het doel is om minder energie te gebruiken terwijl je dezelfde comfort en diensten levert.

3. Beheer risico’s slim
Ben jij nog steeds verantwoordelijk voor het energiebeheer? Dan moet je ook proactief risico’s beheren die van invloed kunnen zijn op het gecontracteerde vermogen. Denk aan onverwachte pieken in energieverbruik, die leiden tot extra kosten. Een goede strategie is om eerst deze pieken te spreiden: zet niet alle apparaten tegelijk aan. En vervolgens kun je alarmsystemen implementeren die jullie waarschuwen wanneer je de drempel van het gecontracteerde vermogen nadert. Dat stelt je in staat om inzicht te krijgen in het energieverbruik en daarop te reageren zodat jullie binnen de grenzen blijven.

Tussenmeters zijn handige hulpmiddelen om de energie-efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen. Door inzicht te krijgen in waar en hoe energie wordt gebruikt, kunnen organisaties verstandigere beslissingen nemen over hun energieverbruik.

Een tussenmeter levert veel op. Denk aan:

  • Meer inzicht in besparingsmogelijkheden.
  • Grip op het energieverbruik.
  • Je bent in staat om af te rekenen op werkelijk verbruik.
  • Je voldoet aan de wettelijke EBS-verplichting

Conclusie


Gecontracteerd vermogen is essentieel in de energiesector om energiekosten te optimaliseren, duurzamer te opereren en de concurrentiepositie te verbeteren. Nauwkeurige planning en beheer van gecontracteerd vermogen is noodzakelijk in een wereld die steeds meer waarde hecht aan efficiëntie en duurzaamheid. 

Veelgestelde vragen

Tags