Waarom Gemeente Amsterdam opnieuw koos voor Energiemissie
Ontdek hoe gemeente Amsterdam effectief omgaat met energiebeheer, energiecontracten, energiemonitoring en factuurcontrole. Hiervoor maken ze sinds 2010 gebruikt van de software van Energiemissie. We vroegen Taco Schultz, Energiespecialist bij Gemeente Amsterdam naar zijn ervaringen.
Overzichtelijk en alles op één plek
Energiemissie staat vooral bekend om de ‘in huis’ ontwikkelde Energiemonitor met de bekende drie modules: Aansluitingenregister, Energiemonitor en Factuurcontrole.
Hiermee is iedere organisatie in staat om alles met betrekking tot energieaansluitingen, energieverbruik en energiefacturen binnen één applicatie te beheren en te managen. In 2018 heeft de gemeente opnieuw een aanbesteding gedaan en Energiemissie kwam weer als beste uit de bus.
Taco Schultz legt uit: “Energiemissie heeft ervoor gezorgd dat de lijst met meer dan 5.000 aansluitingen overzichtelijk en beheersbaar is geworden en dat de afhandeling van de vele duizenden energiefacturen nu op één plek gebeurt”. Hij vervolgt: “Hierdoor hebben we essentieel inzicht in ons energieverbruik gekregen. Energiemissie onderscheidde zich niet alleen door hun economisch voordelige inschrijving, maar vooral door hun toewijding aan samenwerking en ontwikkeling. Dat is iets wat je niet zomaar vindt.”
Waarom opnieuw gekozen voor Energiemissie?
“We hebben gekeken naar wat er op de markt beschikbaar is en hebben zelfs alternatieven overwogen. Maar Energiemissie was een van de weinigen die ook de digitale factuurcontrole van energiefacturen in hun softwarepakket had. Toen waren er nog niet heel veel bedrijven die digitaal konden factureren, maar dat betekent ook dat je als leverancier van het monitoringsysteem moet voorbereiden als energieleveranciers een iets afwijkende digitale facturering leveren. Dat moet je dan wel op kunnen lossen dat het gevalideerd wordt in het systeem. En dat deed Energiemissie.”
Implementatie
Het energiemanagementsysteem van Energiemissie is ontworpen voor gebruiksvriendelijk professioneel energiebeheer. De implementatie van de SaaS-applicatie wordt gedaan door een team van Energiemissie met behulp van de aangeleverde lijsten van de opdrachtgever, daarna kan men meteen beginnen met het optimaliseren van het energieverbruik.
Het team van Gemeente Amsterdam begon dagelijks gebruik te maken van de Energiemissie portal voor mutaties, aanmeldingen en gedetailleerde factuurcontrole. “De portal werd al snel een onmisbare tool voor het nemen van weloverwogen beslissingen op basis van actuele energiedata”, aldus Taco Schultz.
Resultaten
Het opsporen van fouten op energiefacturen kan een uitdaging zijn, vooral met dynamische energietarieven. Deze tarieven schommelen per uur. Handmatige controles kunnen complex zijn en leiden tot verwarring door verschillende termen voor levering, energiebelasting en aansluitkosten. Dit geldt met name voor organisaties met meerdere energie-aansluitingen.
API-koppeling met zonnestroomwebsites
Ruim een jaar geleden had Gemeente Amsterdam de wens om de opgewekte energie van hun zonnepanelen in kaart brengen én te bewaken op mogelijke storingen. “We willen niet alleen groene energie opwekken, maar ook volledig begrijpen en bewaken wat er gebeurt, aldus Taco Schultz.”
De uitdaging van zonnepaneelbewaking
Bij PV-installaties, waarbij SDE-subsidie van toepassing zijn, wordt een zogenaamde bruto productiemeter, BP-meter, geplaatst door het meetbedrijf. “Energiemissie haalt de meetdata van deze BP-meters op via een naadloze API-koppeling met het meetbedrijf. Dit wordt dan getoond in de portal.”
Tussenmeters
Als de zonnestroominstallatie niet is voorzien van een BP-meter kan je door een meetbedrijf een tussenmeter laten plaatsen om op dezelfde wijze meetdata te verzamelen. “Dit is een mogelijkheid maar het aansluiten van de tussenmeter op het datanetwerk van de gemeente is niet toegestaan vanwege de beveiligingseisen,” aldus Taco Schultz.
“Een andere slimme optie is de omvormer te verbinden met een aparte router en de meetdata op een leverancierswebsite te verzamelen, zoals Sunnyportal of Solaredge monitoring portal.” Hoewel dit voor aantal PV-systemen was geregeld, kost het behoorlijk wat tijd. Taco en zijn team wilden iets efficiënters.
Nieuwe feature: API-koppeling met PV-monitoring websites
Energiemissie heeft naar aanleiding van de wensen van Gemeente Amsterdam een nieuwe functie toegevoegd aan de portal: de mogelijkheid om meetdata op te halen van diverse PV-monitoring websites via een eenvoudige API-koppeling. Taco en zijn team maakten er meteen gebruik van: “We halen nu dagelijks omvormeropwekdata op van negen verschillende locaties.”
Automatische bewaking: een slimme zet
Om het nog beter te maken, heeft Gemeente Amsterdam automatische bewaking toegevoegd aan de installaties met behulp van het Energiemissie systeem. Het systeem stuurt een alarmmail als er op een dag minder dan 1 kWh is opgewekt, een briljante controle op uitval van een PV-installatie.
Taco Schultz: “Het is geweldig om proactief te zijn. Dankzij Energiemissie weten we nu meteen wanneer er iets niet klopt.”
Ambities
Ambities vormen de drijvende kracht achter elke organisatie. Gemeente Amsterdam heeft grote plannen. Taco vervolgt: ”Ons doel is ambitieus en tegelijkertijd concreet: we streven naar 100% duurzame energie en willen ons volledige voertuigenpark te elektrificeren. Daarnaast is het onze visie om mettertijd volledig aardgasvrij te opereren”.
Samenwerking met Energiemissie
Taco Schultz prijst niet alleen het persoonlijke contact, maar ook de proactieve houding van Energiemissie. “De servicedesk reageert snel op vragen en is zeer behulpzaam. Dat zie je niet overal.”
“De samenwerking met Energiemissie heeft niet alleen bijgedragen aan het optimaliseren van ons energiebeheer, maar heeft ook een positieve invloed gehad op het bereiken van onze duurzaamheidsdoelen,” concludeert Taco Schultz. Hier doen we het voor!
Neem de leiding over je energiezaken
Gemeente Amsterdam is een inspirerend voorbeeld van wat Energiemissie voor jouw organisatie kan betekenen. Ben jij ook benieuwd hoe wij jou kunnen helpen om grip te krijgen op zakelijk energiebeheer en de doelstellingen wat betreft duurzaamheid? Neem dan gerust contact met ons op. Samen op weg naar groen succes!