Wat is de ISO 50001 norm en wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?

Home | Wat is de ISO 50001 norm en wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?
iso 50001 energie management

Bezig met de implementatie van een energie management systeem (EMS) voor jouw organisatie? Grote kans dat je het ISO 50001 keurmerk wel eens voorbij hebt zien komen. Dit keurmerk helpt bedrijven met een geïntegreerde aanpak voor energiemanagement. Wat houdt dit keurmerk in en wat zijn de voordelen van de ISO 50001?

Wat is ISO 50001?

De ISO 50001 norm helpt organisaties bij een solide aanpak van energieprestaties, inkoop en verbruik. De norm bestaat uit een verzameling aan eisen voor een datagedreven proces met als doel om continue verbetering van energieprestaties te realiseren. Dankzij dit keurmerk kunnen organisaties direct kosten besparen op het energieverbruik en ook een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

De ISO 50001 stelt geen specifieke doelen voor organisaties. Wel is het nodig om eigen doelen op te stellen en hieruit een actieplan te vormen waarmee deze doelen kunnen worden behaald. Zo stelt een van de eisen “…de energie management systemen en de daaruit voortvloeiende energieprestaties te verbeteren” (4.2.1.c).

De belangrijkste kenmerken van de ISO 50001

De ISO 50001: 2018 werd gepubliceerd op 21 augustus 2018 en beschrijft de eisen gericht op continue verbetering van de energieprestaties. In het kort zijn dit de belangrijkste kenmerken van dit ISO-keurmerk:

  • Organisaties moeten kunnen aantonen dat er moeite wordt gedaan voor verbetering van het energiebeleid.

  • Een energiebalans moet worden opgemaakt van zowel energieverbruik (totale inkoop/ productie van energie) als het energiegebruik (de manier waarop de ingekochte energie, in verschillende categorieën, wordt gebruikt).

  • Er zijn baselines nodig om het energiegebruik te meten.

  • Energie-KPI’s moeten worden opgesteld om de prestaties te monitoren.

  • Het moet inzichtelijk zijn hoe energie kan worden bespaard bij nieuwe processen, uitrustingen of faciliteiten.

Bij de keuze van een energie management systeem (EMS) moet er ook worden gekeken naar deze eisen voor het verkrijgen van een ISO 50001-keurmerk. Energiemissie kan hierbij helpen.

Wat zijn de voordelen van ISO 50001

Door de focus op continue verbetering van de energieprestaties kan jouw organisatie een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-footprint. Dit zijn de voornaamste voordelen van de ISO 50001 in een overzicht:

  • Verbeterde energie-efficiëntie en lagere energiekosten.

  • Betere naleving van wettelijke en regelgevende vereisten op het gebied van energiebeheer.

  • Verminderde risico’s en verbeterde veerkracht van de organisatie tegen prijsschommelingen in de energiemarkt en de effecten van klimaatverandering.

  • Verhoogde bewustwording van energieverbruik en betrokkenheid van medewerkers bij energiebesparing.

  • Verbeterde reputatie en concurrentievoordeel door het aantonen van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid.

  • Zo kan je met jouw organisatie voldoen aan de wensen van stakeholders en ben je aantrekkelijk voor aanbestedingen, o.a. van de overheid.

Voor welke organisaties is een energiemanagementsysteem aan te raden?

Organisaties die gebruik maken van een slim EMS kunnen ook het ISO 50001 keurmerk krijgen. Een slim energie managementsysteem bestaat uit een combinatie van hardware (meetapparatuur) en software voor interpretatie van meetgegevens. Energiemissie heeft onafhankelijke EMS-software ontwikkeld die aansluit op iedere hardware. Dat is wel zo handig wanneer je met jouw organisatie wisselt van meetapparatuur.

Vooral voor grotere organisaties met meer dan 250 werknemers, een jaarlijkse omzet van meer dan 50 miljoen of een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro is een EMS interessant. Deze organisaties zijn namelijk EED-auditplichtig en moeten ten minste om de vier jaar de EED-audit uitvoeren om de naleving van de Europese Energie-Efficiëntie Richtlijn te waarborgen.

Maar ook voor organisaties die niet auditplichtig zijn en een maandelijkse energierekening hebben van meer dan 1.000 euro kan een energie managementsysteem al helpen om energie te besparen en inzicht te verkrijgen in de energiestromen.

Het gebruik van een energiemanagementsysteem is al redelijk bekend bij Nederlandse organisaties. Maar het aantal Nederlandse bedrijven met een ISO 50001 certificaat behoort nog tot een selecte club. Slechts 89 geldige certificaten, zo is duidelijk te zien in de onderstaande tabel vanuit een ISO-onderzoek uit 2021. Dit kan snel veranderen zodra de Nederlandse regelwetgeving de ISO 50001 norm gaat verplichten, wat de verwachting is.

 

Totaal aantal geldige certificaten in Nederland

Totaal aantal locaties

ISO 9001

8.358

13.840

ISO 14001

2.438

4.504

ISO IEC 27001

1.326

2.148

ISO 22000

536

632

ISO 45001

516

1.269

ISO 13485

301

377

ISO 50001

89

172

ISO 22301

41

50

ISO IEC 20000-1

20

44

ISO 28000

4

17

ISO 37001

1

4

Bron: ISO onderzoek uit 2021

Ook een ISO 50001-certificaat voor jouw organisatie?

Wil je met jouw organisatie ook aan de slag met het verkrijgen van een ISO 50001-certificaat? Dan is het goed om te weten dat ISO 50001 energiemanagementsystemen declarabel zijn volgens de zogenaamde EIA-regeling. Bovenop de gebruikelijke aftrek van een investering van de energierekening, kan je ook 45,5% aftrekken van de investering voor het opzetten van een energiemanagementsysteem. Dit zorgt voor een nog kortere terugverdientijd van de investering. Uiteraard kan jouw organisatie ook besluiten alvast te gaan werken volgens ISO 50001 en de certificering later uit te laten voeren; hiermee verkrijg je absoluut een goed inzicht in de energiehuishouding, grip op de energiestromen en het besparingspotentieel.

Wat zijn de stappen voor het verkrijgen van een ISO 50001 certificaat?

Het traject naar een ISO 50001-certificering heeft een gemiddeld implementatietraject van 6 tot 9 maanden, maar dit is sterk afhankelijk van de situatie. In het kort ziet dit traject er als volgt uit:

Stappenplan iso 50001

Ben jij voor jouw organisatie op zoek naar een energie management systeem? Laat je helpen met de implementatie en neem contact op met de specialisten van Energiemissie.

Wat maakt ons een geschikte partner voor jou:

  • Wij kunnen (hoofd)meters van alle meetbedrijven uitlezen.

  • Wij hebben of bouwen API-koppelingen voor slimme tussenmeters,  solar omvormers, watermeters, laadpalen, etc.

  • GBS-data kan ingelezen worden.

  • Onze gebruiksvriendelijke applicatie beschikt over alle functionaliteiten, zoals het maken van virtuele berekeningen (sommatiemeters), etc.

Wil je vervolgens jouw organisatie laten certificeren, dan kan je contact opnemen met erkende certificerende instanties die gespecialiseerd zijn in het controleren van energie management systemen (EMS) en zo het ISO 50001 certificaat aanvragen. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten en ook wij kunnen jou helpen.

Andere relevante artikelen