Inzicht in waterverbruik met slimme watermeters

Home | Inzicht in waterverbruik met slimme watermeters

Door klimaatverandering en toenemende consumptie komt de beschikbaarheid van ons water steeds verder onder druk te staan. Bovendien zijn bedrijven en overheden gebaat bij beter inzicht in hun waterverbruik, mede door strengere duurzaamheidsdoelen en regelgeving. Slimme en digitale watermeters bieden de oplossing voor organisaties die grip willen krijgen op hun waterverbruik. Ontdek de mogelijkheden in deze blog. 

De opkomst van slimme watermeters 

Na de slimme (tussen)meters voor elektra en gas, is nu ook de watermeter aan de beurt. Toch blijft de grootschalige uitrol bij waterleveranciers nog achter. Voor veel bedrijven en vastgoedbeheerders is dit een gemiste kans: handmatige meteropnames zijn foutgevoelig, tijdrovend en bieden weinig inzicht in verbruikspatronen. 

Gelukkig is met de komst van digitale watermeters toch mogelijk om over te stappen op slim waterbeheer – onafhankelijk van bij welke waterleverancier je bent aangesloten. 

Wat zijn de mogelijkheden van een slimme watermeter? 

Slimme watermeters sturen real-time data naar een centraal platform. Ze meten waterdoorstroming continu, herkennen afwijkingen automatisch (zoals lekkages) en geven direct inzicht in verbruiksprofielen. Handmatige opnames of schattingen zijn daarmee verleden tijd. 

Deze data is toegankelijk via dashboards en rapporten die afgestemd zijn op verschillende rollen binnen een organisatie, van technisch beheer tot aan directie. 

Zo werken ze in de praktijk 

Door een digitale watermeters te koppelen via API’s aan bestaande digitale systemen (zoals een energie managementsysteem of vastgoedbeheerapplicatie), ontstaat een volledig geautomatiseerd proces. Energiemissie heeft een partner die slimme watermeters kan leveren die geschikt zijn voor uiteenlopende situaties, van utiliteitsgebouwen tot gemeentelijke objecten. Via een onafhankelijk netwerk wordt de data vervolgens veilig doorgestuurd. 

De voordelen van slimme watermeters op een rij 

Organisaties die kiezen een moderne waterbeheeroplossing profiteren van: 

  • Foutloze en automatische meteropnames
  • Snelle detectie van verborgen lekkages 
  • Real-time inzicht in piekverbruik en trends 
  • Snellere en nauwkeurigere facturatieprocessen 
  • Onderbouwing voor duurzaamheidsrapportages (zoals CSRD en GRESB

Inzicht leidt tot bewustwording – en bewustwording leidt tot besparing. 

Van waterdata naar actie 

Inzicht in waterrapporten vanuit een digitale watermeter is stap één, maar zodra je ook iets kan doen met de data maak je de stap naar efficiënt waterbeheer. Met behulp van onze analysetools kun je onder andere: 

  • Vastgoedobjecten benchmarken 
  • Onderhoudsplannen optimaliseren 
  • Afwijkend verbruik direct signaleren 
  • Verbruiksdoelen instellen en monitoren 
  • ESG-doelen onderbouwen met harde data 

Zo verandert een eenvoudige watermeter in een strategisch instrument voor efficiënt, duurzaam en kostenbewust beheer. 

Werkwijze overstappen op slimme watermeters 

Bij Energiemissie brengen wij jou graag in contact met onze partner, die een presentatie geven over de mogelijkheden passend bij jullie situatie. Afhankelijk van de situatie van jullie objecten wordt een vrijblijvende passende aanbieding gedaan.  

Na implementatie kunnen de watermeters direct in onze applicatie worden uitgelezen en wordt er ook uitleg gegeven wat je met de data kunt doen. Voordelen van de slimme watermeters zijn ook dat ze via een onafhankelijk netwerk ontsloten kunnen worden. Indien jouw waterleverancier(s) om de meterstanden vraagt, kunnen deze vanuit de applicatie ontsloten worden. 

Slimme watermeters bieden alles wat je nodig hebt om je waterverbruik onder controle te krijgen. Ze zijn de sleutel tot duurzaam vastgoedbeheer, lagere kosten en betere besluitvorming. 

Wacht niet op je waterleverancier maar neem zelf het initiatief en stap over naar slim waterbeheer. Boek vrijblijvend een afspraak met ons team van specialisten.

Andere relevante artikelen