Energiekosten onder controle: leer van van Gemeente Ede’s succes

Home | Energiekosten onder controle: leer van van Gemeente Ede’s succes
Energiekosten_onder_Controle_Gemeente_Ede_

Hansjurgen Heinen, Adviseur CO₂ bij Klimaatverbond Nederland en voormalig energiecoördinator bij Gemeente Ede, deelt zijn enthousiasme over de transformatie die Energiemissie heeft teweegbracht in het energiebeheer bij Gemeente Ede.

“De belangrijkste reden om met energiemonitoring te starten was om grip te krijgen op energiestromen en controle op onze energiekosten. Dit heeft tot een behoorlijk rendement geleid met verrassende resultaten”,

Hansjurgen Heinen – Gemeente Ede

De energiekosten van Gemeente Ede

Ede is een gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland en heeft ruim 111.000 inwoners. Gemeente Ede maakt sinds 2019 gebruik van de producten van Energiemissie en heeft +/- 1200 aansluitingen en verwerkt per jaar zo’n 1000 energiefacturen. Om grip te krijgen op de energiekosten begon de gemeente met een gedetailleerde analyse.

Grip op gegevens: een slim begin

Het startpunt was het grondig controleren van alle gegevens van elke aansluiting, zoals Hansjurgen uitlegt. Deze aanpak resulteerde in het optimaliseren en verkleinen van aansluitingen, het corrigeren van foutieve facturaties en het verkrijgen van restituties. De impact van deze inspanningen was snel merkbaar en tastbaar.

Hansjurgen vertelt: “Je wordt als het ware gedwongen om alle gegevens van een aansluiting te controleren. Dit resulteerde in een soort ‘schoonmaakactie’ binnen de gemeente. We hebben aansluitingen opgeruimd, verkleind, restituties gedaan vanwege foutieve facturatie, en nog veel meer. Het was een waardevolle start.”

Energiekosten onder controle: slimme meters en slimme samenwerking

Om grip te krijgen op het verbruik, is het essentieel om werkende slimme meters te hebben. De gemeente Ede slaagde erin om 99% van de meters slim en operationeel te maken, dankzij een vruchtbare samenwerking met Liander. Hansjurgen vertelt: “Met name werkende (communicatie) meters in het buitengebied waren een uitdaging, maar samen met Liander is dit ons gelukt!”

Overwinnen van weerstand: monitoring en grafieken

Vervolgens is het zaak om de monitoring goed in te richten. Hansjurgen geeft aan dat de implementatie van de monitoring aanvankelijk leidde tot wat weerstand binnen de organisatie. “Mede omdat de presentatie van de cijfers in duidelijke grafieken goed wordt weergegeven, raakte onze organisatie overtuigd van het belang van energiemonitoring.”

Veelvoorkomende rare energiepatronen werden aangepakt, en het beheersysteem betaalde zichzelf moeiteloos terug.

Automatische factuurcontrole: versteviging van controle op energiekosten 

Een belangrijke functie is de automatische factuurcontrole, die de grip op energiekosten nog verder verstevigt. Hansjurgen benadrukt het opmerkelijke gemak waarmee objecten andere kenmerken krijgen, worden omgeschakeld, aansluitwaarden worden aangepast, en hoe deze veranderingen direct leiden tot factuuruitval. “Al dit soort veranderingen leiden direct tot uitval van de factuur.”

Hoewel er aanvankelijk strubbelingen waren met leveranciers, heeft het werken met automatische controle de betrokken partijen scherper gemaakt.

Prettige samenwerking met Energiemissie 

Hansjurgen sluit af met lof voor de samenwerking met Energiemissie.

“Niet in de minste plaats is de samenwerking met de mensen achter Energiemissie prettig. Medewerkers zijn makkelijk bereikbaar, reacties zijn constructief en bovenal zijn het gewoon fijne mensen om mee samen te werken.”

Medewerkers van Energiemissie zijn makkelijk bereikbaar, reacties zijn constructief en bovenal zijn het gewoon fijne mensen om mee te werken.

Hansjurgen Heinen – Gemeente Ede

De gemeente Ede heeft met Energiemissie niet alleen grip gekregen op hun energiestromen en kosten maar heeft ook een vruchtbare samenwerking opgebouwd die verder gaat dan technologie alleen.

Vervolg samenwerking Gemeente Ede en Energiemissie

Remco van Bruchem, de nieuwe energiecoördinator bij Gemeente Ede, straalt terwijl hij vertelt over het nieuwste initiatief van de gemeente: EnergieWEB. “Sinds 1 januari 2024 zijn we, in samenwerking met omliggende gemeentes Wageningen, Barneveld en Scherpenzeel, begonnen met iets heel bijzonders en duurzaams: EnergieWEB,” deelt hij enthousiast.

Het doel is helder: energieneutraal worden. Voor Gemeente Ede betekent dit dat alle energie die ze gebruiken duurzaam en lokaal wordt opgewekt. Dit is waar het hart van EnergieWEB ligt.

Energiekosten_onder_Controle_Energieweb
Energiekosten onder Controle Energieweb

Een belangrijke rol voor bedrijven en organisaties

Maar hoe kan deze droom werkelijkheid worden? Remco legt uit dat de gemeente op zoek is naar bedrijven en organisaties die hun zelf opgewekte energie willen delen. “Veel bedrijven en organisaties die duurzame energie opwekken, produceren meer dan ze zelf kunnen gebruiken,” merkt hij op. “Dit is waar de kracht van samenwerking binnen EnergieWEB naar voren komt.”

Energiemissie | Trenton: een onmisbare partner

In het midden van dit mooie initiatief staat Energiemissie klaar om een belangrijke rol te spelen. “Natuurlijk gaan we met Energiemissie | Trenton de uitdaging aan om deze innovatieve vorm van zelflevering te integreren in hun portal en daarin automatisch dynamische energietarieven uit te rekenen,” voegt Remco toe.

Voor de gemeente is EnergieWEB niet alleen een project, maar een stap in de richting van een duurzamere toekomst voor iedereen. “Samen maken we het verschil,” besluit Remco met vastberadenheid.

Samenwerking met Klimaatverbond Nederland

Als voormalig energiecoördinator bij de gemeente en nu adviseur CO₂ bij Klimaatverbond Nederland, benadrukt Hansjurgen het belang van het beheren van energiekosten en hoe Energiemissie | Trenton daarbij heeft geholpen.

“Klimaatverbond Nederland, een organisatie van en voor decentrale overheden, is een groot voorstander van het inrichten van effectieve monitoring in overheidsorganisaties. In de praktijk zien we dat overheden een belangrijke rol spelen in de Nederlandse energietransitie. Om echt grip te krijgen op energieverbruik en kosten, moeten ze zelf laten zien hoe dit te doen. Dit helpt niet alleen om praktische ervaring op te doen in samenwerking met netbeheerders, meetdiensten en energieleveranciers, maar ook om de afstemming tussen hen te begrijpen. Energiemissie biedt hierbij belangrijke ondersteuning met hun modules. Bij Klimaatverbond helpen we graag bij het opzetten van monitoringsinstrumentaria en bij het op orde krijgen van de eigen aansluitingen en het gebruik van die aansluitingen”, aldus Hansjurgen.

Neem de leiding over je energiezaken – krijg energiekosten onder controle

Gemeente Ede laat zien wat Energiemissie voor jouw organisatie kan betekenen. Wil je weten hoe wij je kunnen helpen om grip te krijgen op jullie energiekosten? Neem gerust contact met ons op. Samen werken we aan actief energiebeheer!

Wij voorzien organisaties van de nodige tools om het energieverbruik te volgen. Krijg inzicht, ontdek mogelijkheden om energie te besparen en behoud controle.

Andere relevante artikelen